Investigimi: Emetimet e naftës që nuk deklarohen nga kompanitë e mëdha

Kompanitë e mëdha të naftës nuk po deklarojnë një burim të rëndësishëm të emetimeve të gazit serrë, ka zbuluar një hetim i BBC News.

BBC gjeti miliona tonë emetime të padeklaruara nga ndezja e gazit në fushat e naftës ku punojnë BP, Eni, ExxonMobil, Chevron dhe Shell.

Ndezja e gazit natyror është djegia “e kotë” e gazit të tepërt të lëshuar gjatë prodhimit të naftës.

Kompanitë thanë se metoda e tyre e raportimit ishte praktikë standarde e industrisë.

Gazrat e ndezur lëshojnë një përzierje të fuqishme të dioksidit të karbonit, metanit dhe blozës së zezë që ndotin ajrin dhe përshpejtojnë ngrohjen globale.

BBC ka gjetur gjithashtu nivele të larta të kimikateve që mund të shkaktojnë kancer në komunitetet irakiane pranë fushave të naftës ku ka ndezje gazi. Këto fusha kanë disa nga nivelet më të larta të ndezjes së padeklaruar në botë, sipas gjetjeve të BBC.

David Boyd, raportuesi i posaçëm i OKB-së për të drejtat e njeriut dhe mjedisin, i krahasoi këto komunitete me “zonat moderne të sakrificës, zona ku fitimi dhe interesat private kanë përparësi mbi shëndetin e njeriut, të drejtat e njeriut dhe mjedisin”.

Ndikimi vdekjeprurës i ndotjes toksike të ajrit të gjigantëve të naftës tek fëmijët dhe planeti zbulohet në këtë hetim Arab të BBC News nga vija e parë e ndryshimeve klimatike në Irak.

BP, Eni, ExxonMobil, Chevron dhe Shell janë të përkushtuar ndaj një zotimi të Bankës Botërore të vitit 2015 për të deklaruar dhe për t’i dhënë fund shpërthimeve rutinë deri në vitin 2030, në rastin e Shell deri në vitin 2025.

Por kompanitë thonë se aty ku kanë kontraktuar me një kompani tjetër për të kryer operacionet e përditshme, është përgjegjësia e asaj firme tjetër të deklarojë emetimet e ndezura.

Fushat e tilla janë një pjesë e madhe e prodhimit të naftës, mesatarisht 50% e portofoleve të këtyre pesë kompanive.

Megjithatë, përmes analizave disamujore, BBC gjeti dhjetëra fusha nafte ku as këta operatorë nuk po deklarojnë emetimet, që do të thotë se askush nuk është.

Duke përdorur të dhënat satelitore të gjurmimit të flakëve të Bankës Botërore, BBC ishte në gjendje të identifikonim emetimet nga secili prej këtyre vendeve. Në vitin 2021, pothuajse 20 milion ton ekuivalent të CO2 nuk u raportuan nga këto shpërthime. Kjo është e barabartë me emetimet e gazit serrë që do të prodhonin 4.4 milionë makina në një vit.

Në përgjigje, të pesë firmat thanë se qasja për të raportuar emetimet vetëm nga vendet që ata operojnë drejtpërdrejt ishte praktikë standarde e industrisë.

Shell dhe Eni thanë gjithashtu se ata japin një shifër të përgjithshme të emetimeve që përfshin ndezjen nga vendet e paoperuara, por thanë se kjo nuk është e zbërthyer ose e përfshirë në premtimin e tyre të Bankës Botërore për të ulur emetimet.

Një hetim Arab i BBC News tregon se ndezja rrit rrezikun e disa kancereve për njerëzit që jetojnë pranë fushave të naftës në Irak.

Njerëzit që jetojnë në disa prej fushave më të mëdha të naftës në botë në Basra, Iraku juglindor; Rumaila, Qurna Perëndimore, Zubair dhe Nahran Omar kanë dyshuar prej kohësh se leuçemia e fëmijëve është në rritje për shkak të emetimeve të gazeve.

Në rajonin e Basrës, rastet e reja të të gjitha llojeve të kancerit u rritën me 20% midis 2015 dhe 2018, sipas një raporti të Ministrisë së Shëndetësisë së Irakut të zbuluar nga BBC News Arabic. Pë këtë fajësohet ndotja e ajrit.

BP dhe Eni janë kontraktorët kryesorë në vendburimet e naftës Rumaila dhe Zubair, por duke qenë se nuk janë operatorë, nuk deklarojnë emetimet.

BBC News Arabic punoi me ekspertë të mjedisit dhe shëndetit pranë katër vendeve në vitin 2021 për të testuar për kimikate që shkaktojnë kancer që lidhen me djegiet për dy javë.

Testet ajrore treguan se nivelet e benzenit, të lidhura me leuçeminë dhe çrregullime të tjera të gjakut, arritën ose tejkaluan kufirin kombëtar të Irakut në të paktën katër vende.

Mostrat e urinës nga 52 fëmijë treguan se 70% kishin nivele të larta të 2-naftolit, një formë e substancës naftaleni që mund të shkaktojë kancer.

 

*TiboNews