Instagram dhe Facebook së shpejti me pagesë, por në ç’kuptim?

Përdoruesit e Instagram dhe Facebook tani do të mund të paguajnë për verifikim të adresës, konkretisht për atë shenjën e tick-ut blu që shfaqet në emrin e personazheve të njohur.

Meta Verified do të kushtojë 11,99 dollarë në muaj në web ose 14,99 dollarë për përdoruesit e iPhone. Do të jetë në dispozicion në Australi dhe Zelandën e Re këtë javë.

Mark Zuckerberg, shefi ekzekutiv i Meta, tha se masa do të përmirësojë sigurinë dhe origjinalitetin në aplikacionet e mediave sociale.

Lëvizja vjen pasi Elon Musk, pronar i Tëitter, zbatoi abonimin premium në Twitter Blue në nëntor 2022.

Shërbimi i abonimit me pagesë i Meta nuk është ende i disponueshëm për bizneset, por çdo individ mund të paguajë për verifikim.

Distinktivët – ose “ticks blu” – janë përdorur si mjete verifikimi për llogaritë e profilit të lartë për të nënkuptuar vërtetësinë e tyre.

Abonimi do t’u jepte përdoruesve që paguajnë një distinktiv blu, rritje të shikueshmërisë së postimeve të tyre, mbrojtje nga imituesit dhe akses më të lehtë në shërbimin ndaj klientit, tha Meta në një postim në faqen e tyre të internetit.

Ndryshimi nuk do të ndikojë në llogaritë e verifikuara më parë, por vuri në dukje se do të ketë një rritje të dukshmërisë për disa përdorues më të vegjël që verifikohen falë veçorisë me pagesë.

Veçoria e verifikimit të pagesës për Twitter u ndërpre nëntorin e kaluar kur njerëzit filluan të imitonin markat e mëdha dhe të famshëm duke paguar për tick-un blu.

Meta tha se emrat e përdoruesve të Instagram dhe Facebook do të duhet të përputhen me një dokument ID të dhënë nga qeveria për t’u lejuar të verifikohet dhe përdoruesit do të duhet të kenë një fotografi profili që përfshin fytyrën e tyre.

Uebfaqe të tjera si Reddit, YouTube dhe Discord përdorin në mënyrë të ngjashme modele të bazuara në abonim.

Meta nuk ka specifikuar ende se kur funksioni do të shpërndahet në vendet e tjera, megjithëse Zuckerberg tha në një postim se do të ndodhte “së shpejti”.

Në nëntor, kompania njoftoi 11,000 humbje pune si rezultat i mbiinvestimit gjatë pandemisë Covid-19.

*Tibo News