Inflacioni në BE u rrit me 7.8% në mars

Norma e inflacionit nga viti në vit në Bashkimin Evropian përshpejtoi rritjen në mars 2022 në 7.8% krahasuar me nivelin e BERZH prej 6.2%, njoftoi sot Zyra Evropiane e Statistikave Eurostat.

Inflacioni në bllokun 27-vendesh ishte 1.7% në mars të vitit të kaluar, sipas një deklarate të postuar në faqen e internetit të Eurostat.

Në eurozonë, rritja e çmimeve të konsumit në mars ishte 7.4% nga viti në vit, nga 5.9% në shkurt, ndërsa në të njëjtin muaj të vitit të kaluar norma e rritjes ishte 1.3%.

Normat më të ulëta vjetore të inflacionit në mars u regjistruan në Maltë (4.5%), Francë (5.1%) dhe Portugali (5.5%), ndërsa norma vjetore rekord u regjistruan në Lituani (15.6%), Estoni (14.8%) dhe Republika Çeke (11.9%).

Në eurozonë, në nivel vjetor, rritjen më të lartë në muajin mars e shënuan çmimet e energjisë, me 44.4 për qind, kontributi i të cilave në inflacionin total arriti në 4.36 pikë përqindjeje.

Sipas Eurostat, vetëm dy nga 27 vendet anëtare të BE-së, Belgjika dhe Sllovenia, regjistruan një normë vjetore më të ulët të inflacionit në mars sesa në shkurt.