Inflacioni i Eurozonës arriti një rekord të ri në 8.9%

Inflacioni i Eurozonës arriti një rekord të ri prej 8.9% nga viti në vit në korrik, konfirmoi të enjten zyra e statistikave të BE-së, me masën bazë, duke përjashtuar komponentët më të paqëndrueshëm dhe kyç për politikën monetare.

Zyra e statistikave të Bashkimit Evropian, Eurostat, tha se çmimet e konsumit në 19 vendet që përdorin euron u rritën me 0.1% në muajin  korrik për një rritje prej 8.9% nga viti në vit, më e larta që nga krijimi i euros në 1999.

Eurostat tha se nga totali, 4.02 % erdhi nga energjia më e shtrenjtë,  kostot e së cilës u rritën për shkak të pushtimit të Ukrainës nga Rusia  dhe 2.08 % nga alkooli ushqimor dhe duhani më i shtrenjtë.

Edhe kur përjashtohen këta përbërës më të paqëndrueshëm, në atë që Banka Qendrore Evropiane e quan inflacion bazë dhe vëzhgon me vëmendje vendimet e normave të interesit, çmimet ishin ende 5.1% më të larta nga viti në vit në korrik.

Muajin e kaluar, banka filloi një cikël shtrëngimi pas viteve të politikës monetare ultra të lirshme, por megjithatë çmimet e shërbimeve, të cilat krijojnë më shumë se dy të tretat e PBB-së së zonës euro, u rritën 3.7% nga viti në vit në korrik, duke shtuar 1.6 pikë përqindje në rezultatin përfundimtar.

Mallrat industrialë ishin 4.5% më të shtrenjta se 12 muaj më parë, duke i shtuar 1.16 %  shifrës përfundimtare .