India miraton vaksinën e parë kundër Covid në formë spray

India ka miratuar vaksinën e saj të parë kundër Covid, në form spray.
Prodhuar nga Bharat Biotech, iNCOVACC përdoret në formën e pikave dhe stimulon një përgjigje imune në indet që rreshtojnë zgavrën e hundës.
Në shtator 2022, Kina miratoi një vaksinë të ngjashme kundër Covid-it, në formë spray.

Shkencëtarët thonë se vaksinat likuide që merren nga hunda mund të ofrojnë imunitet të shtuar duke mbrojtur më shumë hundën dhe rrugët e sipërme të frymëmarrjes, ku Covid zakonisht hyn në trup.

Edhe vendet si SHBA kanë testuar gjithashtu vaksinat me spray hundor.
Në nëntor, rregullatori i medikamenteve në Indi miratoi përdorimin e iNCOVACC si një dozë përforcuese heterologe – një përforcues për njerëzit që kishin marrë më parë dy doza të Covishied ose Covaxin, dy vaksinat kryesore indiane – në situata urgjente midis të rriturve.

Në dhjetor, ajo u miratua nga rregullatori i barnave si një vaksinë parësore dhe si një vaksinë e mëvonshme përforcuese tek të rriturit.

Vaksina do të kushtojë 800 rupi (10 dollarë ose 8 £) për dozë në spitalet private dhe 325 rupi për dozë në spitalet qeveritare dhe mund të rezervohet në platformën online të qeverisë. Duhet të merren dy doza me një interval prej 28 ditësh.

iNCOVACC përdor një adenovirus si një bartës për kodin gjenetik që i mëson trupit se si të luftojë infeksionin.

Adenoviruset e përdorura në vaksina janë transportues të padëmshëm të cilët janë modifikuar të tilla që nuk mund të përsëriten ose të shkaktojnë infeksion.
India ka administruar mbi dy miliardë vaksina Covid deri më tani. Më shumë se 70% e popullsisë indiane ka marrë të paktën dy doza, sipas ministrisë federale të Shëndetësisë.

Në janar 2022, India filloi t’u jepte përforcues punonjësve të kujdesit shëndetësor dhe të vijës së parë, dhe atyre mbi 60 vjeç me sëmundje shoqëruese. Më vonë u zgjerua për të gjithë të rriturit. Megjithatë, ritmi i dozave përforcuese të administruara ka qenë i ngadaltë.

*Tibo News