Holandë, ferma e erës në pronësi të banorëve të zonës

Zeewolde në Holandë është shtëpia e një prej fermave të erës më të reja dhe më të mëdha të vendit, e aftë për të gjeneruar energji elektrike të mjaftueshme për 300,000 familje.

Por ajo që me të vërtetë e veçon vendin me 320 megavat është fakti se shumica e fermerëve dhe banorëve të komunitetit të vogël, rreth 30 milje në lindje të Amsterdamit, janë aksionarë.

Menaxheri i përgjithshëm i projektit është Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma.

“Ajo që është me të vërtetë e veçantë është se është një projekt komunitar, është në pronësi të lagjes. Kështu që të gjithë në këtë zonë të projektit prej rreth 200 kilometra katrorë kishin të drejtë të merrnin pjesë. Pra, kjo në thelb do të thotë se ata persona që kanë disavantazhet për të pasur turbina me erë Në afërsi të tyre janë personat që mund të përfitojnë nga kjo. Kështu të gjithë mundën të bëhen pjesëmarrës në fermën e erës Zeewolde, të bëhen aksionarë dhe më shumë se 90% e të gjithë personave në këtë zonë të projektit u bënë aksionarë.”

Holanda kishte 12% të konsumit energjitik që vjen nga burimet e rinovueshme në 2021.

Një listë e gjatë e projekteve të erës në det të hapur janë në ndërtim e sipër dhe prodhimi diellor në tokë po rritet pavarësisht mbështetjes minimale të qeverisë.

Por lobi kundër mullinjve të erës është rritur në Holandë vitet e fundit me kundërshtarët që ankohen për zhurmën ose atë që ata e quajnë “ndotje të horizontit”, pasi turbinat e erës janë të dukshme në fshatin e famshëm holandez.

 

*TiboNews