Historiku i “Sobrino de Botín”, restoranti më i vjetër në botë

Restorantet janë ato vende që i frekuentojmë për të shijuar ushqimet e shumëllojshme në mënyrë sa më profesionale. E duhet se shumë pjata që ne i shijojmë sot janë rezultat e recetave shumë shekullore. Megjithëse nuk esgzistojnë vetëm recetat  shekullore por egzistin një restorant në Spanjë që duket se u ka mbijetuar shekujve.

Aty mund të shijojmë pjata tradicionale të cilat u shërben klientëve për gati treqind vjet: Sobrino de Botín në Madrid konsiderohet nga Rekordet Botërore Guinness si restoranti më i vjetër në botë.

Jo vetëm që ka shërbyer vazhdimisht që nga shekulli i 18-të, por furra e tij nuk është fikur për asnjë moment gjatë Luftës Civile Spanjolle, por edhe gjatë pandemisë së fundit. Për më tepër, ndërtesa në të cilën ndodhet është edhe më e vjetër: daton në vitin 1590. Stafi i tij është 70 persona dhe mund të mbajë deri në 200 klientë në tavolina.

Historia e restorantit më të vjetër në botë

Ai u hap me emrin Casa Botín në 1725 nga një kuzhinier francez i quajtur Jean Botin. Meqenëse ai dhe gruaja e tij nuk kishin fëmijë, restoranti u trashëgua nga një prej nipërve të tij në 1753. Më pas mori emrin Sobrino de Botín (Nipi i Botinit), të cilin e ka ruajtur deri më sot. Ai ndryshoi pronarët edhe një herë, kur u ble në shekullin e kaluar nga familja González, të cilët e kanë atë deri më sot. Është i njohur për servirjen e kuzhinës së shijshme kastiliane, veçanërisht mishin e pjekur të derrit me famë botërore me patate dhe reçelin.

Me një histori kaq shumëvjeçare, ai dëshmoi shumë ngjarje historike dhe shumë njerëz të famshëm kaluan nëpër dyert e saj. Goya ka punuar në kuzhinën e tij përpara se të bëhej piktor. Në shekullin e kaluar, Ernest Hemingëay e vizitonte shpesh dhe e përmend në romanin e tij të vitit 1926 Dhe dielli po ashtu lind.

Botín, siç e quajnë vendasit, është tani një pikë referimi në Madrid.