Historia e së djathtës ekstreme në Francë

Për më shumë se 40 vjet, fronti kombëtar i ekstremit të djathtë të Francës ka fituar në mënyrë të vazhdueshme terren duke sfiduar ndarjen tradicionale politike të së majtës dhe së djathtës.

E themeluar në vitin 1972, partia kombinoi disa grupe nacionaliste, duke përfshirë neofashistët, e udhëhequr nga Maria le Pen.

Partia u fokusua në rritjen e kontrollit shtetëror, anti-elitarizmit dhe emigracionin.

Një parti e ndarë, Fronti Kombëtar mbeti në periferi të politikës franceze për një dekadë.

Një aleancë me të djathtën në vitin 1983 rezultoi me sukses në zgjedhjet lokale.

Më pas edhe në Evropë, ku partia fitoi 10 vende, ndërsa ndikimi i NF-së vazhdoi të rritej në vitet 1990.

Partia e kaloi vëmendjen nga klasa e lartë në klasën punëtore të shqetësuar për globalizimin e katërt në zgjedhjet presidenciale të 1995-ës.

Fronti Kombëtar bëri përparim të qëndrueshëm në zgjedhjet lokale, pavarësisht vërejtjeve raciste të Le Pen dhe pikëpamjes se dhomat naziste të gazit ishin thjesht një detaj i historisë.

Në vitin 1998 NF u nda kur numri dy Bruno Miguel u largua nga partia.

Le Pen megjithatë arriti në raundin e dytë të balotazhit të zgjedhjeve presidenciale të vitit 2022.

Kjo shkaktoi valë tronditëse në statuskuonë politike. Edhe pse Le Pen nuk arriti të përsëriste humbjen në 2007-ën.

Vajza e tij Marine e pasoi atë në vitin 2011 me prioritete të ngjashme: Hiqni dorë nga euro, mbrojeni identitetin kombëtar dhe luftoni kundër emigracionit dhe një armiku të ri, fondamentalizmit islamik.

Por ajo hodhi poshtë dialogun racist dhe u distancua nga antisemitizmi i etërve të saj duke e përjashtuar përfundimisht nga partia.

Që nga viti 2012, partitë patën një varg fitoresh duke marrë kontrollin e 11 qyteteve. Kryesimi i sondazheve në zgjedhjet parlamentare evropiane dhe arritja e rezultateve historike në zgjedhjet komunale.

Në vitin 2007, Le Pen arriti në raundin e dytë të zgjedhjeve presidenciale. Pavarësisht humbjes nga Emmanuel Macron, ajo fitoi një rekord prej 43% të votuesve. E përkthyer në 10.6 milionë votuesve.

Në vitin 2018, Fronti Kombëtar ndryshoi emrin e tij në National Rally  dhe i vuri synim zgjedhjet presidenciale të vitit 2022, duke u fokusuar në çështjen e fuqisë blerëse.

Marine Le Pen vazhdoi përpjekjet për të zbukuruar imazhin e saj dhe në prill u kualifikua në balotazhin e votave kundër Emmanuel Macron me 23.15% të votave të hedhura.

Pavarësisht se Marine Le Pen nuk arriti të zgjidhet presidente për herë të tretë,  National Rally me afro 42% të votave në raundin e dytë mori rezultatin më të lartë ndonjëherë për një kandidat presidencial të së djathtës ekstreme.