Guxo të tradhtosh apo të kryesh marrëdhënie jashtë martese në këtë vend

Marrëdhëniet seksuale jashtë martesës në Indonezi janë të dënueshme me deri një vit burg. Këtë ka imponuar qeveria përmes ndryshimeve në Kodin e ri Penal.

Ndërsa vendi tashmë e ka ndaluar me ligj tradhtinë bashkëshortore, ligji i ri i miratuar me mbështetjen e të gjitha partive politike do të përfshijë gjithashtu marrëdhëniet seksuale paramartesore. Ky ligj do të zbatohet si për indonezianët ashtu edhe për të huajt. Ligji nënkupton gjithashtu se nuk do të ketë bashkëjetesë mes çifteve të pamartuara.

Qeveria ka specifikuar se ligjet e reja nuk do të hyjnë në fuqi për tre vjet, pasi do duhet kohë për të hartuar rregulloret.

Reagimi kombëtar ndaj ligjit ka qenë i përzier, me disa që kanë mbajtur protesta në kryeqytetin e Indonezisë.

Ndërsa ligjvënësit mbrojtën miratimin e kodit penal.

“Kodi i vjetër i përket trashëgimisë holandeze … dhe nuk është më i rëndësishëm tani,” tha Bambang Wuryanto, kreu i komisionit parlamentar përgjegjës për rishikimin e kodit.

Megjithatë, disa gazeta dhe kritikë të ligjit e kanë dënuar atë si pjesë të erozionit të lirive civile në atë që është demokracia e tretë më e madhe në botë. Ligje të tjera ndalojnë magjinë e zezë, fyerjen e presidentit apo institucioneve shtetërore, përhapjen e pikëpamjeve kundër ideologjisë shtetërore dhe organizimin e protestave pa njoftim.

Gazeta e përditshme Koran Tempo pretendoi se kodi kishte tone “autoritare”, ndërsa Jakarta Post shprehu “shqetësime të rënda”.

Sektori turistik i Indonezisë ka shprehur gjithashtu rezerva në lidhje me kodin e ri, duke u shqetësuar se ndalimi mund të trembë turistët nga brigjet e saj tropikale, veçanërisht pasi Indonezia rimëkëmbet nga ndikimet e Covid-19 dhe përpiqet të tërheqë më shumë të ashtuquajtur “nomadë digjitalë” duke ofruar një vizë më fleksibël.

Ndalimi i seksit jashtëmartesor u ‘zvogëlua’ pjesërisht nga një version i mëparshëm i projektligjit, në mënyrë që individët të mund të raportohen vetëm nga palë të kufizuara, të tilla si një i afërm i ngushtë ose bashkëshorti.

Qeveria kishte planifikuar të miratonte një rishikim të kodit penal të epokës koloniale të vendit në vitin 2019, por u ndalua nga protestat mbarëkombëtare.

Ligjvënësit që atëherë kanë zbutur disa nga dispozitat me Presidentin Joko Widodo duke i kërkuar parlamentit të miratojë projektligjin këtë vit, përpara zgjedhjeve presidenciale të planifikuara për në fillim të vitit 2024.

*Tibo News