Gratë ukrainase nuk i frikësohen luftës

Gjatë javës, Viktoria Makarova nga qyteti lindor i Ukrainës, Kharkiv, punon si menaxhere ndërtimi.

Në fundjavë, 44-vjeçarja po mëson të jetë një ushtarake.

Ndërsa tensionet midis Ukrainës dhe Rusisë rriten, gra si Makarova po ndjekin kurse për të mësuar se si të përdorin armët, të japin ndihmën e parë dhe të kryejnë aftësitë e arteve marciale.

“Ne nuk do të arratisemi dhe nuk do ta braktisim qytetin tonë të dashur të Kharkiv, kjo do të thotë se ne duhet të mësojmë se si ta mbrojmë atë.”

Kërkesa për kurse të tilla po rritet, thotë Igor Pushkarev, një veteran i konfliktit të vitit 2014 në Ukrainën lindore dhe që organizon kurse trajnimi ushtarake për qytetarët.

“Sa herë që rritet agresioni rus, motivimi i njerëzve rritet, ata padyshim duan të rifreskojnë aftësitë e tyre dhe të mësojnë si të mbrohen”.

Frika është rritur në Perëndim se Rusia mund të përpiqet të sulmojë Ukrainën pasi ka mbledhur dhjetëra mijëra trupa pranë kufirit.

Rusia ka mohuar planet e pushtimit, por thotë se mund të marrë masa të papërcaktuara ushtarake nëse kërkesat e saj, përfshirë një premtim nga NATO për të mos pranuar kurrë Ukrainën, nuk përmbushen.

Ukraina është përpjekur të qetësojë frikën e një pushtimi, por lajmet e reja nuk mund të gënjejnë.

“Ne jemi të frikësuar, sigurisht. Por ku mund të shkojmë? Vendi ka nevojë për ne!”