Gratë në Britani duhet të kursejnë që 3-vjeç për të patur të njëjtin pension me burrat

Sipas një analize nga Instituti i Politikave të Pensionit të Mbretërisë së Bashkuar (PPI), gratë do të duhet të punojnë edhe 19 vjet shtesë për të dalë në pension me të njëjtën shumë pensioni si burrat.

Hulumtimi tregon se gratë që dalin në pension në moshën 67 vjeç do të kursejnë mesatarisht 69,000 £, krahasuar me 205,000 £ që burrat duhet të kursejnë, raportoi The Guardian.

Të dhënat, të publikuara nga PPI, sugjerojnë se sipas sistemit aktual, ku regjistrimi në fondin e pensioneve fillon në moshën 22 vjeç, një vajzë duhet të fillojë të kursejë në moshën tre vjeçare për të dalë në pension me të njëjtën shumë parash si burrat që punojnë.

Meqenëse regjistrimi automatik në fondin e pensioneve në Mbretërinë e Bashkuar fillon në 22 vjeç, kur punëtorët hyjnë në një skemë pensioni të sponsorizuar nga punëdhënësi, diferenca 19-vjeçare midis gjinive në fakt do të thotë se nëse ato nuk fillojnë nga mosha tre vjeç, vajzat tashmë mbeten prapa djemve kur është fjala për të siguruar pjesën tjetër të jetës, sipas studiuesve.

Përveç kësaj, gratë jetojnë mesatarisht rreth shtatë vjet më shumë se burrat, që do të thotë se pensionet e tyre gjithashtu duhet të zgjasin më shumë.

Kritikët e raportit të pensioneve po bëjnë thirrje për heqjen e pragut të të ardhurave prej 10,000 £ në vit për njerëzit që regjistrohen automatikisht në një fond pensioni me një punë të vetme, pasi ai skualifikon shumë gra që mbajnë punë të shumta, punojnë me kohë të pjesshme ose janë të pavarura.

Mosha e pensionit shtetëror në Mbretërinë e Bashkuar prej 66 vjeç do të rritet në 67 vjeç midis 2026 dhe 2028 dhe pritet të jetë 68 nga 2044.

Megjithatë, hulumtimi i publikuar në fillim të kësaj jave sugjeron se pragu do të duhet të rritet në 71 për ata që kanë lindur pas prillit 1970.

Shifrat tregojnë se shuma e vlerësuar e parave e nevojshme për një standard të moderuar jetese në pension është rritur me 8,000 £ në vit, ose 34 për qind, si rezultat i një numri të kostove në rritje.