Google përballet me paditë për dëme prej €25mld

Njësia e Alfabetit Google do të përballet me pretendime për dëmshpërblim deri në 25 miliardë euro për praktikat e saj të reklamimit dixhital në dy padi që do të depozitohen në gjykatat britanike dhe holandeze në javët e ardhshme nga një firmë ligjore në emër të botuesve.

Adtech e Google kohët e fundit ka tërhequr vëmendjen nga rregullatorët antitrust pas ankesave nga botuesit.

Vëzhguesi francez i konkurrencës vendosi një gjobë prej 220 milionë eurosh ndaj kompanisë vitin e kaluar, ndërsa Komisioni Evropian dhe kolegët e tij në Mbretërinë e Bashkuar po hetojnë nëse biznesi adtech i Google i jep asaj një avantazh të padrejtë ndaj rivalëve dhe reklamuesve.

“Është koha që Google të mbajë përgjegjësitë e tij dhe të paguajë dëmet që i ka shkaktuar kësaj industrie të rëndësishme. Kjo është arsyeja pse sot ne po shpallim këto veprime në dy juridiksione për të marrë kompensim për botuesit e Bashkimit Evropian dhe Mnretërisë së Bashkuar,” tha firma Geradin Partners në një deklaratë të martën.

Google kritikoi paditë e afërta, duke thënë se punon në mënyrë konstruktive me botuesit në të gjithë Evropën.

“Kjo padi është spekulative dhe oportuniste. Kur të marrim ankesën, ne do ta luftojmë me forcë,” tha një zëdhënës.

Pretendimi britanik në Tribunalin e Apelit të Konkurrencës në Mbretërinë e Bashkuar do të kërkojë të rikuperojë kompensimin për të gjithë pronarët e faqeve të internetit që përmbajnë reklama me baner, duke përfshirë botuesit tradicionalë. Britania ka një regjim të tërheqjes.

Pretendimi holandez është i hapur për botuesit e prekur nga veprimet e Google. Financuesi i çështjeve gjyqësore Harbour po financon të dyja paditë.

 

*TiboNews