Google humb sfidën kundër vendimit antitrust të BE-së

Google pësoi një nga pengesat më të mëdha kur një gjykatë e lartë evropiane la në fuqi vendimin e shkeljes mbi rregullat e konkurrencës dhe e gjobiti atë me një rekord prej 4.1 miliardë eurosh, një veprim që mund të inkurajojë rregullatorët e tjerë të rrisin presionin mbi gjigantin amerikan.

Njësia e gjigandit të teknologjisë amerikane, kishte kundërshtuar një vendim antitrust të BE-së, por vendimi u mbështet gjerësisht nga Gjykata e Përgjithshme e Evropës, me gjobën e shkurtuar në mënyrë modeste në 4.125 miliardë euro nga 4.34 miliardë euro që ishte në fillim.

Edhe me uljen, sërish ishte një gjobë rekord për një shkelje antitrust. Zbatuesi antitrust i BE-së ka gjobitur motorin më të njohur të kërkimit në internet në botë me një total prej 8.25 miliardë eurosh në tre hetime që shtrihen më shumë se një dekadë.

Vendimi është vendosur për të rritur rregullat historike që synojnë të frenojnë fuqinë e gjigantëve të teknologjisë amerikane që do të hyjnë në fuqi vitin e ardhshëm.

“Aktgjykimi forcon dorën e Komisionit. Ai konfirmon se Komisioni mund të përdorë procedurat antitrust si një kërcënim mbështetës për të zbatuar pajtueshmërinë e shpejtë me rregulloren dixhitale të njohur gjithashtu si DMA,” tha Nicolas Petit, profesor në Institutin Universitar Evropian.

Kjo është humbja e dytë gjyqësore për Google, e cila humbi sfidën e saj me një gjobë prej 2.42 miliardë eurosh vitin e kaluar, e para nga një tre raste.

Google, e cila mund të apelojë për çështjet e ligjit në Gjykatën e Drejtësisë së BE-së, më e larta në Evropë, shprehu zhgënjimin e saj.

“Jemi të zhgënjyer që Gjykata nuk e anuloi plotësisht vendimin. Android ka krijuar më shumë zgjedhje për të gjithë, jo më pak, dhe mbështet mijëra biznese të suksesshme në Evropë dhe në mbarë botën,” tha një zëdhënës.

 

*Tibo News