Gjykata e Auditorëve: agjencitë e BE-së të rrisin masat e sigurisë kibernetike

Institucionet e BE-së duhet të bëjnë më shumë për t’u mbrojtur nga sulmet kibernetike pasi rrjetet e tyre të ndërlidhura i vënë ata në rrezik më të madh.

Kjo ishte thirrja e Gjykatës Evropiane të Auditorëve, agjencia e fundit që dha alarmin për një rritje të mprehtë të sulmeve të fshehta.

Një varg sulmesh kibernetike nga disa qeveri kundër kundërshtarëve politikë dhe sulmet e fundit të profilit të lartë ransomware kanë nxitur vendet në mbarë botën të forcojnë mbrojtjen e tyre.

GJED tha se niveli i ndryshëm i gatishmërisë për sigurinë kibernetike në agjencitë e BE-së përbën një problem për sigurinë e tyre të përgjithshme.

Ai vuri në dukje rritjen më shumë se dhjetëfish të incidenteve të sigurisë kibernetike në organet e BE-së midis 2018 dhe 2021.

Mangësitë në agjencitë e BE-së përfshijnë një qasje jokohorente ndaj sigurisë kibernetike, mungesën e praktikave të mira të sigurisë kibernetike fondeve dhe burimeve të pamjaftueshme, tha Gjykata.

“Duhet të futen rregulla të detyrueshme të sigurisë kibernetike dhe duhet të rritet shuma e disponueshme për Ekipin e Reagimit të Emergjencave Kompjuterike”, thuhet në deklaratën e Gjykatës.

Gjykata e Auditorëve e themeluar prej vitit 1975 kontrollon shpenzimet e Unionit dhe organeve të tij, duke kontrolluar ligjshmërinë rregullsinë dhe konstatimin e menaxhimit të duhur financiar.