Gjumi i gjatë i drekës, shenjë e hershme e Alzheimerit

Gjumi i gjatë mund të jetë një pararendës i sëmundjes së Alzheimerit, sipas një studimi që gjurmoi zakonet e gjumit gjatë ditës të njerëzve të moshuar.

Studimi i fundit tregon se nevoja për më shumë gjumë me kalimin e kohës lidhet me një shans më të lartë për të zhvilluar Alzheimer.

Shkencëtarët mendojnë se ka shumë gjasa që dremitja e tepërt të jetë një shenjë paralajmëruese e hershme.

Shkencëtarët gjurmuan më shumë se 1000 njerëz, me një moshë mesatare 81 vjeç, për disa vite.

Në përgjithësi, pjesëmarrësit që dremisnin më shumë se një orë në ditë kishin një rrezik 40% më të lartë për të zhvilluar Alzheimer sesa ata që dremisnin më pak se një orë në ditë dhe pjesëmarrësit që dremitën të paktën një herë në ditë kishin një rrezik 40% më të lartë për të zhvilluar Alzheimer sesa ata që dremitën më pak se një herë në ditë.

Hulumtimet e mëparshme, duke krahasuar trurin pas vdekjes, treguan se ata me sëmundjen e Alzheimerit kishin më pak neurone që nxisin zgjimin.

Autorët thanë se ndjenja gjithnjë e më e përgjumur gjatë ditës mund të jetë një shenjë e hershme se ndryshimet po ndodhin në tru që ishin pararendësit e demencës apo Alzheimerit.