Gjithçka që duhet të dini për pilulën e abortit

Shpesh, për shkak të pakujdesisë apo si pasojë e gabimeve, gratë dhe vajzat i drejtohen pilulave të abortit.

Më poshtë, gjeni një udhëzues për gjithçka që duhet të dini rreth përdorimit dhe aksesit të pilulës së abortit.

Si funksionon pilula e abortit?

Emri i pilulës së abortit është paksa i gabuar, sepse në fakt janë dy pilula. Së pari, duhet të merret një pilulë të quajtur mifepristone, e cila ndalon rritjen e shtatzënisë; së dyti, një pilulë të quajtur misoprostol (deri në 48 orë pas marrjes së pilulës së parë) që do të zbrazë mitrën. Ngërçet dhe gjakderdhja janë normale. Është normale të kalosh mpiksje të mëdha gjaku ose grumbuj indesh për disa orë, me ngërçe që ndalojnë për një deri në dy ditë të tjera.

Deri në cilën pikë të shtatzënisë mund të merret pilula e abortit?

Përgjigja për këtë varet nga vendi ku jetoni, por në përgjithësi një abort me ilaçe mund të arrihet deri në 77 ditë (11 javë) pas ditës së parë të menstruacioneve tuaja të fundit; pas kësaj, alternativa juaj më e mirë ka të ngjarë të jetë një abort në klinikë (kirurgjikale).

Sa efektive është pilula e abortit?

Pilula e abortit është jashtëzakonisht efektive, por shanset e sakta që ajo të përfundojë me sukses një shtatzëni varen nga sa larg jeni. Për njerëzit që janë shtatzënë tetë javë ose më pak, pilula e abortit funksionon rreth 94–98%, por për njerëzit që janë 10 deri në 11 javë shtatzënë, funksionon rreth 87%. Megjithatë, nëse jeni shtatzënë 10 deri në 11 javë dhe ju jepet një dozë shtesë e ilaçit, pilula e abortit funksionon rreth 98%.

Ku dhe si mund të merret pilula e abortit?

Pilula e abortit nuk shitet pa recetë, që do të thotë se duhet të merret nga një mjek, infermiere, klinikë shëndetësore ose qendër shëndetësore. Mund të kushtojë, por do të jetë më e sigurt nëse e merrni me këshillim nga një specialist.