Gjithçka që duhet të dini për “Bajramin e Madh”

Bajrami i Madh (Eid-Ul-Fitr) shënon fundin e muajit të shenjtë të Ramazanit dhe festohet nga komuniteti mysliman në mbarë globin. Fitër Bajrami shënon fundin e Rozës (agjërimit), i cili mbahet gjatë gjithë muajit të Ramazanit. Në festën e Fitër Bajramit, muslimanët falënderojnë Zotin që u ka ofruar atyre shëndet dhe rezistencë gjatë Ramazanit. Ata veshin rroba të reja, përgatisin ushqime të veçanta, bëjnë bamirësi dhe mblidhen me të dashurit e tyre. Kjo festë festohet në ditën e parë të Shevalit, muaji që vjen pas Ramazanit në kalendarin hixhri. Për më tepër, fillimi i çdo muaji hënor Hixhri ndryshon sipas shikimit të hënës së re nga autoritetet fetare. Dhe duke qenë se Fitër Bajrami shënon edhe ditën e parë të muajit Sheval, ai festohet në ditë të ndryshme nëpër rajone. Të gjithë muajt sipas kalendarit islamik janë 29 ose 30 ditë. Muslimanët gjithashtu kremtojnë Kurban Bajramin, i cili vjen menjëherë pas Fitër Bajramit.

 

Historia dhe rëndësia e Fitër Bajramit:

Besohet se Profeti Muhamed mori shpalljen e parë të Kuranit të Shenjtë gjatë muajit të shenjtë të Ramazanit. Fitër Bajrami shënoi fundin e agjërimit nga agimi deri në muzg gjatë Ramazanit dhe fillimin e muajit Sheval. Fitër Bajrami është gjithashtu një festë për të pasur një muaj të suksesshëm të agjërimit, lutjes dhe largimit nga të gjitha veprimet, mendimet dhe fjalët negative dhe është një mënyrë për të respektuar Zotin.

 

Festimet e Fitër Bajramit:

Myslimanët anembanë globit festojnë Fitër Bajramin duke marrë pjesë në lutjet që pasohen nga një predikim menjëherë pas agimit. Njerëzit veshin rroba të reja, japin zekat ose lëmoshë për të varfërit, shpërndajnë ëmbëlsira dhe hanë një shumëllojshmëri pjatash. Gjithashtu, fëmijët marrin dhurata dhe para nga të moshuarit, të cilat quhen Eidi.