Gjithçka duhet të dini për kodet dhe shkronjat në biletën e avionit

Shpesh, udhëtarët i hedhin një sy biletës së avionit për të parë se në cilën ndenjëse janë por ia vlen të dihet kuptimi pas kodeve të tjera që përmbajnë këto bileta. Dhe e keni idenë se për çfarë shërbejnë?

Shikoni me kujdes dhe do të gjeni se bileta mund të përmbajë informacione kyçe për udhëtimin tuaj – nga nëse jeni përzgjedhur për kontroll shtesë sigurie deri tek nëse do të jeni ndër pasagjerët e fundit që do të hipin në avion.

Pavarësisht nëse zgjidhni një version të printuar ose dixhital, këtu ne zbulojmë kuptimin e kodeve në kartën tuaj të imbarkimit…

NUMRI I REZERVIMIT

Ky është një kod gjashtëshifror, i përbërë nga numra dhe shkronja, që shërben si një certifikatë dixhitale, duke ju lejuar të përfundoni check-in tuaj online dhe të menaxhoni rezervimin tuaj.

I njohur si PNR, ose Referenca e Emrit të Pasagjerit, përdoret nga stafi i linjës ajrore për të hyrë në informacionin e rezervimit tuaj. Ai gjithashtu përmban informacione nëse keni kërkuar preferencat e vakteve dhe ndihmë të veçantë.

‘SSSS’

Mund të shihni “SSSS” të shtypur në kartën tuaj të imbarkimit nëse jeni duke udhëtuar brenda SHBA-së. Kjo do të thotë “përzgjedhje e kontrollit dytësor të sigurisë” dhe do të thotë që ju jeni zgjedhur për kontroll shtesë të sigurisë nga Administrata e Sigurisë së Transportit (TSA) dhe Departamenti i Sigurisë Kombëtare.

Ky simbol tregon se çanta juaj e dorës duhet të ekzaminohet tërësisht pasi çdo artikull që gjendet brenda ka të ngjarë të trajtohet, hiqet, inspektohet së bashku me veshjen e çantës dhe xhepat e jashtëm.’ Gjithashtu pajisjet elektronike do të kërkohet të ‘ndizen dhe të paraqiten për inspektim’.

‘SHIKO AGJENTIN’

Nëse e shihni këtë mesazh të shfaqet në kartën tuaj të imbarkimit, mund të nënkuptojë disa gjëra, zbulon Conde Nast Traveler.

Botimi vëren se mund të nënkuptojë se nuk ju është caktuar ende një vend në fluturim dhe duhet të flisni me një agjent të portës për ta zgjidhur atë. Ose mund të nënkuptojë se ju do të udhëtoni me një fluturim me kod të përbashkët që do të thotë se po operohet nga një linjë ajrore e ndryshme nga ajo që keni rezervuar. Faqja e fluturimeve të shpeshta Points Ëith A Creë thotë se mund të nënkuptojë gjithashtu se ju duhet t’i paraqisni agjentit të portës dokumente shtesë, të tilla si viza udhëtimi.

NUMRI ‘SEQ’

Një nga shenjat më interesante në një kartë imbarkimi është numri “SEQ XXX”. Kjo tregon rendin në të cilin udhëtari kontrollon për fluturim. Shumë fluturues të shpeshtë bëjnë gjithçka për të fituar SEQ 001 të lakmuar.

“Me British Airëays, për shembull, ku check-in hapet 24 orë para fluturimit, “gishti më i shpejtë kur hapet check-in zakonisht do të marrë pole position”!

Megjithatë, mund të ketë një problem. Kur dikush ka një fluturim lidhës, atij mund t’i lëshohet karta e imbarkimit përpara hapjes së check-in për fluturimin e tij të mëpasshëm. Nëse është kështu, pavarësisht se sa shpejt jeni kur hapet check-in në internet, do të zbuloni se numri special tashmë është zhdukur!’

FLIGHT NUMBER

Ky kod përfaqëson fluturimin specifik që do të merrni dhe zakonisht shfaqet si dy shkronja të mëdha të ndjekura nga katër numra.

Pasagjerët mund të kontrollojnë numrin e tyre të fluturimit kundrejt tabelës së nisjeve të aeroportit për të parë se kur fluturimi i tyre po imbarkon. Pjesa e parë e numrit tregon linjën ajrore ndërsa pjesa e dytë i referohet fluturimit specifik. Për shembull, numri i fluturimit ‘FR964’ përmban ‘FR’ për Ryanair dhe ‘964’ për itinerarin.

KODET E Aeroportit

Këto kode me tre shkronja i referohen aeroportit tuaj të nisjes dhe mbërritjes. Shembujt përfshijnë JFK, i cili i referohet Aeroportit Ndërkombëtar John F Kennedy në Nju Jork, dhe LHR, i cili i referohet Aeroportit Heathroë të Londrës.

CAKTIMI I SEDILJES

Vendi juaj zakonisht tregohet nga një kombinim shkronjash dhe numrash, si ’12A’.

NDALIM

Nëse jeni duke udhëtuar me një ndalesë, karta juaj e imbarkimit ka të ngjarë të përmbajë kodin ‘S/O’. Nëse ndalesa juaj është më e gjatë se disa orë, kjo mund të shfaqet si “SPTC”.

NUMRI I GRUPIT

Disa linja ajrore si British Airëays kanë prezantuar një sistem imbarkimi në grup i cili synon ‘thjeshtimin e hipjes’ dhe ‘zvogëlimin e mbipopullimit’.

Nëse keni një numër grupi në kartën tuaj të imbarkimit, kjo tregon se kur do të ftoheni të hipni në avion. Grupi i parë është zakonisht për anëtarët e klasit të parë dhe të klubit.

BARKODI

Barkodi shpesh shfaqet në fund, në anën e djathtë të kartës suaj të imbarkimit. Shiriti magnetik, i njohur si BCBP, shpesh skanohet në pika të ndryshme në të gjithë aeroportin, duke përfshirë edhe në Portë/Gate, dhe ndihmon në përshpejtimin e procesit të hipjes.