Gjashtë arsye pse të rinjtë po kryejnë më pak marrëdhënie seksuale

Në kulturën tonë tashmë të seksualizuar dhe gjithnjë e më lejuese, mund të mendoni se të rinjtë po bëjnë më shumë seks se kurrë më parë. Nëse po, gaboni. Për më tepër, nuk mund të fajësoni pandeminë.

Trendi ishte dokumentuar tashmë në një kopertinë të gjatë dhe shumë të njohur në revistën Atlantic të botuar para pandemisë. Në “Recesioni i seksit”, Kate Julian argumentoi se “të rinjtë po e nisin jetën e tyre seksuale më vonë dhe po bëjnë seks më rrallë se anëtarët e gjeneratave të mëparshme”. Pyetja është pse.

Ndër provat Julian citon:

“Në hapësirën e një brezi, seksi ka kaluar nga diçka që shumica e nxënësve të shkollave të mesme kanë përjetuar në diçka që shumica nuk e kanë përjetuar.”

“Njerëzit tani në fillim të të 20-tave kanë dy herë e gjysmë më shumë gjasa të abstenojnë sesa Gen Xers në atë moshë; 15 për qind raportojnë se nuk kanë pasur marrëdhënie seksuale që kur kanë arritur moshën madhore.”

Në SHBA, “rreth 60 për qind e të rriturve nën moshën 35 vjeç tani jetojnë pa bashkëshort ose partner”. (Sigurisht, kjo nuk do të thotë se ata jetojnë pa seks)

Në Japoni në vitin 2015, 43 për qind e të rinjve (mosha 18 deri në 34 vjeç) ishin të virgjër. Të martuarit gjithashtu nuk po bënin shumë seks: 47 për qind thanë se kishin kaluar më shumë se një muaj që kur kishin bërë seks.

Julian përmendi kalimthi shumë arsye të mundshme për atë që ajo e quan “recesioni i seksit”, por nënvizoi se 6 arsye janë më kryesore. Ajo kombinoi presionin prindëror me kulturën e lidhjes. Çështja e vërtetë është një nga pyetjet më themelore në të gjithë psikologjinë: Si janë njerëzit në të vërtetë?

Këtu janë 6 arsyet kryesore të revistës Atlantic për recesionin seksual.

1- Presioni i prindërve

Është faji i prindërve të tyre. Kjo është një nga arsyet që autorja Kate Julian parashtron për rënien e seksit tek të rinjtë. Duke përdorur termin tallje, ajo thotë se ankthi i prindërve “për perspektivat arsimore dhe ekonomike të fëmijëve të tyre” është rritur. Prindërit po u bëjnë thirrje fëmijëve të tyre që të përqendrohen në ndërtimin e kredencialeve të tyre në shkollë të mesme dhe kolegj në vend që të investojnë në marrëdhënie romantike. Ata gjithashtu po i mbikëqyrin më nga afër fëmijët e tyre, duke u lënë atyre më pak kohë të lirë për të mashtruar larg syve vigjilentë.

2- Vetëdija trupore, shpërqendrimi, privimi i gjumit dhe burime të tjera frenimi

Të rinjtë në moshë madhore mund të bëjnë më pak seks sepse potenciali i tyre për t’u eksituar po minohet në shumë mënyra. Shpërqëndrimet dixhitale janë ndër fajtorët e mundshëm më të dukshëm. Mungesa e gjumit gjithashtu nuk ndihmon. Të kesh një imazh negativ të trupit, ose të ndihesh i vetëdijshëm për trupin tënd të zhveshur, gjithashtu mund të pengojë përmbushjen seksuale dhe Julian sugjeron që të rinjtë e sotëm mund të luftojnë më shumë me këto çështje.

3- Problemi me aplikacionet e takimeve

Mund të duket sikur përhapja e aplikacioneve për takime e ka bërë më të lehtë gjetjen e partnerëve për takime, por kjo nuk është domosdoshmërisht kështu. Kate Julian zbuloi se Tinder tenton të jetë një humbje e madhe kohe. Duhen mesatarisht më shumë se 60 sëipe për të marrë një match, dhe shumë nuk rezultojnë në një shkëmbim të dyanshëm të mesazheve me tekst. Dhe, sigurisht, nuk janë të shpërndara në mënyrë të barabartë. Njerëzit “shumë fotogjenikë”, siç shprehet me takt Julian, janë ata që i gjejnë aplikacionet e takimeve më të dobishme.

4- Lidhje në vend të marrëdhënieve romantike

Nëse të rinjtë do të kishin një sasi të madhe seksi të lidhur, atëherë ndoshta normat e tyre të përgjithshme të seksit nuk do të zvogëloheshin, edhe pse ata takohen më rrallë dhe kanë më pak gjasa të kenë marrëdhënie të veçanta romantike. Normat aktuale të seksit të rastësishëm, megjithatë, nuk kanë qëndruar deri në bujë.

5- Seksi është i keq ose i dhimbshëm më shpesh nga sa e kuptojmë

Një arsye tjetër që shkalla e seksit mund të jetë në rënie është se, më shpesh nga sa e kuptojmë ne, seksi që të rinjtë po bëjnë është seksi i keq ose seksi i dhimbshëm. Ata janë gjithashtu më të gatshëm të thonë “jo faleminderit” për të pasur më shumë prej saj.Të rinjtë po përjetojnë më shumë nga llojet e seksit që janë të popullarizuara në pornografi, të tilla si seksi anal dhe mbytja (asfiksia erotike). Julian tregon një studim që tregon se përqindja e grave në fund të të 20-ave që kishin provuar seks anal ishte dyfishuar nga 20 përqind në 1992 në 40 përqind në 2012. Studimet tregojnë, thotë ajo, se “në mungesë të edukimit seksual të cilësisë së lartë , djemtë adoleshentë shikojnë pornografinë për ndihmë për të kuptuar seksin.” Shumë gra nuk e shijojnë seksin anal apo marrëdhënien vaginale. Në vitin 2012, vëren Julian, 30 për qind e grave përjetuan dhimbje gjatë marrëdhënieve vaginale dhe 72 për qind thanë se seksi anal që ata përjetuan ishte i dhimbshëm. Orgazmat në kontekstin e lidhjeve me një partner të ri janë jashtëzakonisht të rralla. Në studimin e përshkruar nga Julian, vetëm 31 për qind e burrave dhe 11 për qind e grave përjetuan orgazëm në këto kushte.

6- Njerëzit po kënaqin dëshirat e tyre seksuale, por jo me njerëzit e tjerë

Në një nga studimet e përmendura Julian gjeti rritje dramatike në normat e masturbimit nga viti 1992 në 2014 dyfish për meshkujt (në vitin 2014, 54 përqind thanë se masturbuan në një javë të caktuar) dhe më shumë se trefish për gratë (26 përqind). Rritja mund të lidhet me aksesin më të madh të pornografisë me kalimin e kohës. Produkte dhe shërbime të tjera që lehtësojnë përvojat seksuale pa përfshirë njerëz të tjerë po bëhen gjithashtu më të njohura, për shembull kukullat e seksit.