Gati për Apokalipsin e internetit? Ja ç’pritet të ndodhë me Diellin

Agjencia amerikane e hapësirës, NASA, ka lëshuar një paralajmërim për një stuhi diellore të ardhshme që mund të çojë në ndërprerje disamujore të internetit, duke shkaktuar atë që quhet një “apokalips interneti”, sipas raporteve të mediave. Agjencia hapësinore mori informacione rreth stuhisë diellore përmes misionit të saj të njohur si “Sonda Diellore Parker”, e cila shërben si një vëzhgues i vazhdueshëm i Diellit. I nisur në vitin 2018, ky mision synon të zbulojë sekretet e koronës së Diellit dhe erës diellore.

Kur ndodh stuhia diellore dhe çfarë është ajo?

Një stuhi diellore ndodh kur në Tokë ndodhin shqetësime në atmosferë për shkak të aktiviteteve në Diell, veçanërisht ndezjeve diellore. Këto flakërime nxirren nga Dielli dhe mund të ndikojnë në çdo gjë që ata hasin në planetin tonë.

Nasa shpjegon se gjatë një cikli 11-vjeçar, Dielli bëhet më aktiv rreth mesit të kësaj periudhe dhe gradualisht qetësohet më pas. Ndërsa Dielli bëhet më aktiv, stuhitë diellore bëhen më të forta dhe më të fuqishme. Ndërsa frekuenca e këtyre stuhive mund të ndryshojë, stuhitë më intensive gjeomagnetike mund të shkaktojnë ndërprerje në operacionet satelitore, sinjalet e radios dhe lidhjet e internetit.

Çfarë do të bëhet me internetin?

Rritja e aktivitetit të Diellit paraqet rrezik për satelitët, anijet kozmike dhe astronautët në hapësirë për shkak të niveleve më të larta të rrezatimit. Ky aktivitet diellor përbën gjithashtu një rrezik për Tokën duke shkaktuar stuhi të fuqishme gjeomagnetike që mund të prishin komunikimet me radio me frekuencë të lartë dhe sistemet GPS. Ky ndërprerje mund të çojë potencialisht në një ndërprerje ose mbyllje të internetit.

Çfarë është ‘ngjarja Carrington’?

Në vitin 2012, pati një stuhi të madhe diellore, e cila për pak shkaktoi dëme të konsiderueshme. Sidoqoftë, ngjarja e fundit e dukshme me përmasa të ngjashme ndodhi në 1859 dhe njihet si “ngjarja e Carrington”. Këto stuhi të forta bënë që aurorat, që zakonisht shihen pranë poleve, të jenë të dukshme në të gjithë botën.

Çfarë do të bëjë tani stuhia me të njëjtin intensitet?

Nëse sot do të ndodhte një stuhi diellore me të njëjtat përmasa si ajo e vitit 1859, ajo mund të shkaktonte dëme të konsiderueshme në elektronikën e satelitëve që rrotullohen rreth Tokës. Kjo do të çonte në ndërprerje në sistemet e rëndësishme të navigimit dhe komunikimit, duke përfshirë sinkronizimin e kohës GPS në të cilën mbështetet interneti.
Rritja e rrezatimit elektromagnetik në atmosferë do të gjeneronte rryma të mëdha në rrjetet tona të energjisë, të cilat mund të rezultojnë në dështimin e transformatorëve elektrikë dhe ndërprerje afatgjatë të energjisë.