G7 pranon të vendosë kufirin e çmimit të naftës ruse

Anëtarët e G7 kanë rënë dakord të vendosin një kufi çmimi për naftën ruse në një përpjekje për të goditur aftësinë e Moskës për të financuar luftën në Ukrainë.

Ministrat e Financave thanë se kufiri i naftës së papërpunuar dhe produkteve të naftës do të ndihmonte gjithashtu në uljen e çmimeve globale të energjisë. Kapaku do të vendoset në një nivel të bazuar në një sërë të dhënash teknike.

“Ne do të vazhdojmë të qëndrojmë me Ukrainën për aq kohë sa të duhet”, tha G7.

Rusia tha se do të ndalonte shitjen e naftës për vendet që vendosën kufij çmimesh.

“Kompanitë që vendosin një kufi çmimi nuk do të jenë ndër marrësit e naftës ruse,” tha zëdhënësi i Kremlinit Dmitry Peskov.

G7 përbëhet nga MB, SHBA, Kanada, Francë, Gjermani, Itali dhe Japoni. Grupi është një organizatë e shtatë ekonomive më të mëdha “të avancuara” në botë, të cilat dominojnë tregtinë globale dhe sistemin financiar ndërkombëtar.

Në takimin e tyre virtual, ministrat e financave thanë se plani i kufirit të çmimit të naftës ishte “projektuar në mënyrë specifike” për të reduktuar të ardhurat ruse dhe aftësinë e saj për të “financuar luftën e saj të agresionit”. Ata thanë gjithashtu se donin të minimizonin pasojat e dëmshme ekonomike të konfliktit, “veçanërisht në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme”.

Futja e një kufiri të çmimit për naftën ruse do të thotë se vendet që nënshkruajnë politikën do të lejohen të blejnë vetëm naftë dhe produkte nafte ruse të transportuara përmes detit që shiten me ose nën kufirin e çmimit.

Pas pushtimit rus të Ukrainës, çmimi i naftës u rrit dhe ka mbetur në nivele të larta, që do të thotë se Rusia ka rritur të ardhurat e saj nga karburantet fosile, pavarësisht se vëllimet e saj të eksportit kanë rënë.

BE planifikon të vendosë një embargo ndaj naftës së papërpunuar ruse nga 5 dhjetori. Ai do të zbatohet për naftën e papërpunuar të dërguar me cisternë dhe për shumicën e furnizimeve me tubacione.

Kina dhe India, partnerët kryesorë tregtarë për Rusinë, mund të mos ndjekin politikën e G7-ës për naftën ruse, thonë analistët. Ata nuk i janë bashkuar sanksioneve perëndimore që synojnë Rusinë.

Kancelari i Mbretërisë së Bashkuar Nadhim Zahawi tha se G7 ishin “të bashkuar kundër këtij agresioni barbar”, duke shtuar se kufiri i çmimit do të “kufizonte kapacitetin e Putinit për të financuar luftën e tij”.

Sekretarja e Thesarit e SHBA, Janet Yellen tha se një kufi do të ndihmonte gjithashtu në luftimin e inflacionit, i cili është në rritje në shumë nga ekonomitë e botës.

Kufiri i çmimit ndihmon në arritjen e “qëllimeve tona të dyfishta për të ushtruar presion në rënie mbi çmimet globale të energjisë, duke mohuar të ardhurat e Putinit për të financuar luftën e tij brutale në Ukrainë”, tha ajo.

Marrëveshja e G7 për vendosjen e një kufiri mbi çmimin e naftës ruse është sigurisht simbolike. Sa efektiv do të jetë në praktikë do të varet nga niveli i kufirit dhe mënyra se si zbatohet.

Çmimet e energjisë janë rritur që kur Rusia pushtoi Ukrainën dhe të ardhurat nga shitja e naftës kanë ndihmuar në financimin e agresionit të Vladimir Putinit.

 

*TiboNews