Funerali i Mbretëreshës Elizabeth II: Çfarë do të ndodhë sot në Windsor?

Mijëra njerëz priten në Windsor për t’i dhënë lamtumirën e fundit Mbretëreshës Elizabeth II sot.

Funerali shtetëror i Madhërisë së saj do të bëhet në Westminster Abbey në orën 11:00, përpara se arkivoli i saj të transportohet në kapelën e Shën Gjergjit në Kështjellën Windsor.

Arkivoli pritet të largohet nga Londra rreth orës 13:00 dhe të mbërrijë në Windsor në orën 15:00.

Do të ketë një procesion shëtitës në Kështjellën Windsor.

Rruga prej 5 km do të jetë e veshur me anëtarë të forcave të armatosura.

Mbreti Charles III dhe anëtarët e lartë të familjes mbretërore pritet t’i bashkohen kortezhit në Katërkëndëshin në Kështjellën Windsor pak më vonë.

Një shërbim i përkushtuar televiziv për Madhërinë e Saj do të zhvillohet në Kapelën e Shën Gjergjit në orën 16:00.

Do të ketë zona publike të shikimit të funeralit live në Long Walk në Windsor, së bashku me ekranet për të parë shërbimin në Westminster Abbey.

Stacionet e ujit, tualetet, hotelieria dhe objektet e mbeturinave do të sigurohen në të gjithë qytetin, ka konfirmuar Bashkia Mbretërore e Windsor dhe Maidenhead.

Njerëzit që vizitojnë Windsor të hënën janë inkurajuar të përdorin transportin publik aty ku është e mundur.

Këshilli Mbretëror i Windsor dhe Maidenhead ka njoftuar se 21 rrugë do të mbyllen plotësisht gjatë gjithë ditës.

Banorët që jetojnë në këto rrugë nuk do të mund të dalin apo të hyjnë nga zona kur të jenë në fuqi kufizimet.

Operatorët e trenave kanë thënë se të gjitha shërbimet do të jenë “jashtëzakonisht të zënë” dhe udhëtarët janë paralajmëruar të mos përpiqen të shkojnë në Londër për funeralin dhe më pas në Windsor për shërbimin e përkushtimit.

Duke qenë se është festë zyrtare, kufizimet normale të biletave janë hequr.

Të hënën, parkimi do të pezullohet ndërmjet orës 00:01 dhe 23:59 në A308 Osborne Road, A308 Frances Road dhe A308 Alma Road.

Policia do të kryejë operacionin e saj më të madh policor, sipas komisarit të policisë dhe krimit të forcës (PCC).

PCC Matthew Barber ka thënë se besonte se do të kishte një turmë më të madhe se 150,000 në Dasmën Mbretërore të Princit Harry dhe Meghan Markle në 2018.

Forcat e Armatosura janë në gatishmër, ku kanë vendosur në funksion seksionin e montuar dhe njësitë e dronëve si pjesë e përgatitjeve të saj të sigurisë, ndërsa oficerë specialistë do të patrullojnë rrugët ujore të ngarkuara.

Përpara oficerëve të shërbimit të përkushtimit do të kontrollojnë gjithashtu ata që vijnë në Windsor për të bërë nderimet e tyre.

Harqet e kërkimit do të jenë në vend dhe njerëzve u është kërkuar të pastrojnë çantat e tyre nga sendet e panevojshme dhe të lënë sende të mëdha në shtëpi.

Oficerët kanë patrulluar gjithashtu zonat e qytetit me qen, duke përfshirë qendrën, Long Walk dhe Home Park, duke kontrolluar kutitë e telefonit, kanalet e kanalizimeve dhe kazanët për sende të dyshimta.

 

*TiboNews