Franca prezanton planin për të ndaluar ‘Puffs-at”

Franca ka vendosur të ndalojë cigaret elektronike të disponueshme të njohura në vend si “Puffs” për shkak të rrezikut që ato paraqesin për mjedisin dhe shëndetin publik.

Kryeministrja Elisabeth Borne deklaroi se masa ishte pjesë e një plani të ri kundër duhanit që po hartohet nga qeveria. Ai duhet të jetë në fuqi deri në fund të vitit.

Disa vende të tjera në Evropë, përfshirë Gjermaninë, Belgjikën dhe Irlandën, kanë njoftuar ndalime të ngjashme. Mbretëria e Bashkuar gjithashtu thuhet se po shqyrton një masë të tillë.

Shitur në dyqane, cigaret e disponueshme në Francë kushtojnë rreth 9 euro, më pak se një paketë me 20 cigare. Ata supozohet të ofrojnë rreth 600 puffs, ekuivalenti i përafërt i 40 cigareve.

Por Akademia Kombëtare e Mjekësisë e Francës i përshkroi ato si një “kurth veçanërisht dinake për fëmijët dhe adoleshentët”.

Sipas Elisabeth Borne, “ata krijojnë një refleks, një gjest, një ves me të cilin fëmijët mësohen dhe më pas përfundojnë duke u tërhequr nga duhani”.

Aktivistët akuzojnë prodhuesit, shumë me bazë në Kinë se synojnë qëllimisht adoleshentët, duke përdorur ngjyra të ndezura dhe një sërë shijesh që të kujtojnë dyqanin e ëmbëlsirave, për shembull çokollatë dhe lajthi, shalqi dhe karamele akulli.

Sipas Aleancës Kundër Duhanit (ACT), 13% e moshave 13-16-vjeçare kanë provuar të paktën një herë “puffs”. Shumica thonë se kanë filluar rreth moshës 11 ose 12 vjeçare.

“Ndalimi është një fitore e madhe për shoqërinë civile. Këto cigare elektronike të njëpërdorshme po veprojnë si një portë për pirjen e duhanit për të rinjtë,” thotë presidenti i ACT Loic Josseran.

“Është bërë një epidemi. Është e tmerrshme se si industria e duhanit ka nisur të tërheqë fëmijët.”

Teorikisht nuk është e mundur të blini “puffs” nëse jeni nën moshën 18 vjeç, por duket e lehtë t’i shmangesh kufizimit. Sipas ACT, duhanxhinjtë përmbahen sistematikisht nga kërkimi i vërtetimit të moshës.

Aktivistët kanë theksuar gjithashtu dëmin ekologjik të shkaktuar nga cigaret elektronike të njëpërdorshme. Në Mbretërinë e Bashkuar, një studim i vitit të kaluar nga organizata mjedisore Material Focus zbuloi se më shumë se një milion pajisje po hidheshin çdo javë.

“Është një murtajë mjedisore,” shkruajtën një grup mjekësh dhe ambientalistësh francezë në gazetën Le Monde në fillim të këtij viti.

Ata thanë se çdo cigare elektronike e njëpërdorshme ishte prej plastike dhe përmbante një bateri jo të lëvizshme me rreth 0,15 gramë litium, si dhe kripëra nikotine dhe gjurmë të metaleve të rënda.