Fortnite do të paguajë 520 milionë dëmshpërblim

Epic Games, krijuesi i filmit “Fortnite” të videolojrave, ra dakord t’i paguante 520 milionë dollarë Komisionit Federal të Tregtisë së SHBA-së për shkeljen e ligjeve të privatësisë së fëmijëve dhe mashtrimin e të miturve dhe të rriturve për të bërë blerje të paqëllimshme në internet.

Komisioni Federal i Tregtisë tha se vendbanimet nga një prej emrave më të mëdhenj në video-lojërat vendosën rekorde me Epic që u pa si përgjegjës për shënjestrimin e vetëdijshëm të lojtarëve nën 13 vjeç të Fortnite dhe nënshtrimin e fëmijëve ndaj ngacmimeve dhe traumave në dhomat e bisedave.

Në ankesën e saj, Komisioni Federal i Tregtisë tha se Epic ishte në dijeni se shumë fëmijë po luanin Fortnite dhe i mblodhi informacionet e tyre pa pëlqimin e prindërve siç kërkohet nga ligji i SHBA. “Edhe kur Epic mori njohuri aktuale se lojtarët e veçantë të Fortnite ishin nën 13 vjeç, Epic nuk ndërmori asnjë hap për t’u pajtuar me (ligjin e SHBA),” pretendohej në ankesën e Komisioni Federal i Tregtisë.

Komisioni akuzoi gjithashtu Epic për vendosjen e standardeve të bisedave në internet që i lejonin fëmijët dhe adoleshentët të luanin me të huajt dhe t’i nënshtroheshin ngacmimeve të mundshme.

Për këto shkelje, Epic ra dakord të paguante 275 milionë dollarë dhe tani i ndalohet të aktivizojë bisedat, përveç nëse prindërit e përdoruesve nën 13 vjeç ose përdorues adoleshentë japin pëlqimin e tyre të drejtpërdrejtë.

Komisioni Federal i Tregtisë ka thënë se Epic do të paguajë 275 milionë dollarë. Epic Games ra dakord të ndryshojnë cilësimet e privatësisë për adoleshentët dhe fëmijët dhe t’i çaktivizojë si parazgjedhje komunikimet e bisedave. Kompania do paguajë gjithashtu një rekord prej 245 milionë dollarësh, për t’u përdorur për rimbursimet e klientëve, për të zgjidhur një ankesë të veçantë për praktikat mashtruese të faturimit.