Fitorja e ekstremit të djathtë të Italisë kthehet në frikë për LGBT

Komuniteti LGBT ka ‘frikë’ pasi një bllok konservator i dominuar nga e djathta ekstreme fitoi zgjedhjet e përgjithshme të Italisë.

Grupi nacionalist Vëllezërit e Italisë, i udhëhequr nga Giorgia Meloni, doli si partia më e madhe në votim dhe do të udhëheqë qeverinë më të djathtë në Romë që nga Lufta e Dytë Botërore.

“Fatkeqësisht ka frikë shumë reale” për një erozion të të drejtave civile nën administratën e re, tha Fabrizio Marrazzo i Partisë Gay. Meloni është aleat me Ligën, një forcë tjetër e ekstremit të djathtë të udhëhequr nga Matteo Salvini dhe konservatorin kryesor Forza Italia të ish-kryeministrit Silvio Berlusconi.

“Lidhja dhe pjesërisht Vëllezërit e Italisë kanë në manifestet e tyre gjëra që janë mjaft negative për komunitetin tonë, si theksimi i rëndësisë së mbrojtjes vetëm të familjes tradicionale,” tha Marrazzo.

Meloni është rritur nga një nënë beqare dhe është e pamartuar me një vajzë. Ajo e paraqet veten si një mbrojtëse e vlerave të krishtera dhe një armike e asaj që ajo e quan “ideologjia gjinore” dhe “lobi LGBT”. Duke shpjeguar kundërshtimin e saj ndaj të drejtave prindërore të homoseksualëve, ajo ka thënë se “fëmijët e pafat” që janë në dispozicion për birësim “meritojnë diçka më të mirë”, do të thotë baba dhe nënë.

Meloni ka mohuar sugjerimet se këndvështrimi i saj social konservator do të shfuqizonte legjislacionin ekzistues italian për të drejtat e abortit ose partneritetet e të njëjtit seks.

“Çfarë është atje, qëndron atje,” tha ajo javën e kaluar.

Marrazzo, një ish-udhëheqës i shoqatës Arcigay LGBT (lesbike, homoseksual, biseksual dhe transgjinor), i cili doli pa sukses në zgjedhjet e 25 shtatorit, tha se ishte më i shqetësuar për sinjalet kulturore që vinin nga e djathta. Ai tha se mund të bëhet më e vështirë të drejtonte programe kundër diskriminimit LGBT në shkolla dhe tha se në të kaluarën se kishte pasur një rritje të sulmeve homofobike në qytete dhe rajone italiane me administrata të krahut të djathtë.

Pro Vita & Famiglia, lobi katolik konservator që është shumë i dyshimtë për edukimin seksual në shkolla, i ka bërë thirrje qeverisë së re të zgjedhë një ministër arsimi që kundërshton “çdo kolonizim ideologjik gjinor dhe LGBT në shkolla”.

Meloni nuk pritet të marrë detyrën para fundit të tetorit, kështu që është herët të thuhet nëse ajo do t’i dëgjojë këshillat. Ndërkohë, zëdhënësi i kulturës i partisë së saj bëri bujë duke thënë javën e kaluar se çiftet homoseksuale “nuk janë të ligjshëm”.

Federico Mollicone më vonë sqaroi se ai i referohej vetëm çifteve homoseksuale që birësojnë. Ai tha gjithashtu se partia e tij mbështet partneritetet e të njëjtit seks, pavarësisht se ka votuar kundër prezantimit të tyre në 2016 dhe “është kundër çdo diskriminimi”.

Ndihmësi i Melonit i qëndroi gjithashtu thirrjes për të censuruar një episod të filmit vizatimor popullor për fëmijë “Peppa Pig”, i cili shfaqte një ari polar me dy nëna, duke thënë se prindërit homoseksualë nuk mund t’u paraqiten të miturve “si një fakt absolutisht i natyrshëm”.

Në qershor, një sondazh i Ipsos tregoi se 63% e italianëve mbështesin të drejtat e martesës për homoseksualët, 15 pikë më shumë nga viti 2013 dhe 59% ishin në favor të birësimeve të homoseksualëve, një rritje prej 17 pikësh nga nëntë vite më parë.

 

*TiboNews