Fillon greva në portin më të madh të kontejnerëve në Britani

Punonjësit e porteve në portin më të madh të kontejnerëve në Britani kanë hyrë në grevë për herë të parë në 30 vjet.

Rreth 1,900 anëtarë të sindikatës Unite në Felixstowe në Suffolk do pezullojnë punën për tetë ditë në një mosmarrëveshje mbi pagën.

Unite tha se anëtarët hodhën poshtë një ofertë pagash prej 7% nga Felixstowe Dock and Railway Company, e cila tha se ishte nën normën e inflacionit.

Një zëdhënës i portit tha se greva ishte “zhgënjyese”.

Rreth 2,550 njerëz punojnë në Portin e Felixstowe – porti më i ngarkuar i vendit, duke trajtuar rreth 48% të tregtisë së kontejnerëve në Britani. Punëtorët në grevë përfshijnë shoferë vinçash, operatorë makinerish dhe punonjës që kompandojnë makineritë që ngarkojnë dhe shkarkojnë anijet.

Zëdhënësi i portit, Paul Davey, tha se paga mesatare për punëtorët në Felixstowe ishte 43,000 paund dhe punonjësve u ishte ofruar një rritje prej 7% plus një pagesë të vetme prej 500 paund.

Ai tha se oferta përfaqësonte një rritje midis 8.1% dhe 9.6%, në varësi të kategorisë së punonjësve në port, në një kohë kur rritja mesatare e pagave në vend ishte 5%.

Por grevistët duan rritje mesatare me 10%.

Aksioni i grevës në port pritet të zgjasë deri më 29 gusht.

*Tibo News