Festivali “Las Fallas” tallet me skulpturën ‘Putin’

Më shumë se 700 statuja ‘ninot’ janë ekspozuar në rrugët e Valencias si pjesë e Festivalit të “Las Fallas” të këtij viti.

“Las Fallas” është festivali më i madh i Valencias dhe zhvillohet çdo mars, në një javë plot me fishekzjarrë, argëtime dhe parada në nder të Shën Jozefit.

Ninot janë statuja shumë të mëdha të bëra prej kartoni, druri, letre dhe gipsi.

Këto figura duken të gjalla dhe zakonisht përshkruajnë skena të pahijshme, satirike të frymëzuara nga ngjarjet aktuale politike ose publike.

Këtë vit, lufta në Ukrainë dhe konteksti gjeopolitik kanë qenë temat kryesore për skulpturat.

Vepra më kuptimplotë e këtij viti bie në sy një vepër që përshkruan Joe Biden, Xi Jinping dhe Vladimir Putin duke luajtur bowling.

Ninotat zakonisht digjen në ditën e fundit të festivalit të Las Fallas, në një zjarr të quajtur ‘Crema’, sipas një traditë shekullore.

Një tjetër pikë kryesore e festivalit këtë vit është një ninot që përshkruan një fotografi ikonë të bërë vitin e kaluar të një anëtari të Kryqit të Kuq duke përqafuar një emigrant në kufirin me Spanjën.

Festivali Las Fallas fillon më 15 mars dhe zgjat deri më 19 mars.