Fenomeni në Oqeanin Atlantik tremb shkencëtarët: Pas një viti ose…

Qarkullimi i Oqeanit Atlantik po shkon drejt një pike kthese që është “lajm i keq për sistemin klimatik dhe njerëzimin”, ka zbuluar një studim.

Shkencëtarët thanë se ishin të tronditur nga shpejtësia e parashikuar e kolapsit sapo të arrihet pika, megjithëse ata thanë se nuk ishte ende e mundur të parashikohej se sa shpejt do të ndodhte kjo.

Duke përdorur modele kompjuterike dhe të dhëna të kaluara, studiuesit zhvilluan një tregues paralajmërues të hershëm për prishjen e qarkullimit të ‘përmbysjes meridionale të Atlantikut (Amoc)’, një sistem i madh rrymash oqeanike që është një komponent kyç në rregullimin global të klimës.

Ata zbuluan se Amoc është tashmë në rrugën drejt një ndryshimi të papritur, i cili nuk ka ndodhur për më shumë se 10,000 vjet dhe do të kishte implikime të tmerrshme për pjesë të mëdha të botës.

Amoc, i cili përfshin një pjesë të Gulf Stream dhe rryma të tjera të fuqishme, është një rrip transportues detar që mbart nxehtësinë, karbonin dhe lëndët ushqyese nga tropikët drejt Rrethit Arktik, ku ftohet dhe zhytet në oqeanin e thellë. Kjo ndihmon në shpërndarjen e energjisë rreth Tokës dhe modulon ndikimin e ngrohjes globale të shkaktuar nga njeriu.

Por sistemi po gërryhet nga shkrirja më e shpejtë se sa pritej e akullnajave të Groenlandës dhe shtresave të akullit të Arktikut, të cilat derdhin ujë të ëmbël në det dhe pengojnë fundosjen e ujit më të kripur dhe më të ngrohtë nga jugu.

Amoc ka rënë 15% që nga viti 1950 dhe është në gjendjen e tij më të dobët në më shumë se një mijëvjeçar, sipas hulumtimeve të mëparshme që nxitën spekulime për një kolaps që po afrohet.

Deri më tani nuk ka pasur konsensus se sa e rëndë do të jetë kjo. Një studim vitin e kaluar, bazuar në ndryshimet në temperaturat e sipërfaqes së detit, sugjeroi se pika e kthesës mund të ndodhë midis 2025 dhe 2095. Megjithatë, Zyra Met në Mbretërinë e Bashkuar tha se ndryshimet e mëdha dhe të shpejta në Amoc ishin “shumë të pamundura” në shekullin e 21-të.

Punimi i ri, i botuar në Science Advances, ka hapur terren të ri duke kërkuar shenja paralajmëruese në nivelet e kripës në shtrirjen jugore të Oqeanit Atlantik midis Cape Toën dhe Buenos Aires. Duke simuluar ndryshimet gjatë një periudhe prej 2000 vjetësh në modelet kompjuterike të klimës globale, zbuloi se një rënie e ngadaltë mund të çojë në një kolaps të papritur për më pak se 100 vjet, me pasoja katastrofike.

Rezultatet dhanë një “përgjigje të qartë” nëse një ndryshim i tillë i papritur ishte i mundur: “Ky është një lajm i keq për sistemin klimatik dhe njerëzimin pasi deri më tani mund të mendohej se Amoc ishte vetëm një koncept teorik dhe se do të zhdukej…

Studimi përshkroi disa nga pasojat e kolapsit të Amoc:

Niveli i detit në Atlantik do të rritet me një metër në disa rajone, duke përmbytur shumë qytete bregdetare. Stinat e lagështa dhe të thata në Amazon do të ndryshojnë, duke e shtyrë potencialisht pyllin tropikal tashmë të dobësuar të kalojë pikën e tij të kthesës. Temperaturat në mbarë botën do të luhateshin shumë. Hemisfera jugore do të bëhej më e ngrohtë. Evropa do të ftohej në mënyrë dramatike dhe do të kishte më pak reshje. Ndërsa kjo mund të tingëllojë tërheqëse krahasuar me trendin aktual të ngrohjes, ndryshimet do të goditeshin 10 herë më shpejt se tani, duke e bërë gati të pamundur përshtatjen.

Nuk ka ende të dhëna të mjaftueshme për të thënë nëse kjo do të ndodhte në vitin e ardhshëm apo në shekullin e ardhshëm, por kur të ndodhë, ndryshimet janë të pakthyeshme në shkallët kohore dhe pasoja njerëzore. Studiuesit thonë: Ne po shkojmë drejt saj. Kjo është disi e frikshme. Ne duhet ta marrim shumë më seriozisht ndryshimin e klimës.