FDA amerikane aprovon shitjen e pilulave të abortit në dyqane dhe farmaci

Dyqanet me pakicë tani do të jenë në gjendje të shesin pilula për abortin në SHBA për herë të parë pasi Administrata e Ushqimit dhe Barnave bëri një ndryshim rregullator në një lëvizje të madhe drejt zgjerimit të aksesit ndaj abortit për më shumë gra.

Mifepristone, pilula e parë e përdorur në regjimin e abortit me dy kokrra, do të jetë në dispozicion në dyqanet me pakicë dhe farmaci të cilat do kenë certifikim dhe mund të blihet me recetë të mjekut.

FDA kishte njoftuar fillimisht se do bënte ndryshimet në dhjetor 2021 kur njoftoi se do të lehtësonte disa strategji të vlerësimit dhe ulje së rrezikut për pilulën, që ishte në fuqi që kur agjencia e miratoi në vitin 2000 dhe u hoq përkohësisht në vitin 2021 për shkak të pandemisë COVID-19.

Ndryshimet përfshinin heqjen e përhershme të kufizimeve në dërgimin e pilulave me porosi me postë dhe recetën e tyre përmes tele-shëndetit.

Agjencia finalizoi ndryshimet të martën pas shqyrtimit të aplikacioneve shtesë nga Danco Laboratories dhe GenBioPro, dy kompanitë që prodhojnë ilaçin në Shtetet e Bashkuara.

Mifeprex është versioni i markës së mifepristonit i cili, në kombinim me një ilaç të dytë të quajtur misoprostol që ka përdorime të ndryshme duke përfshirë menaxhimin e abortit, shkakton një abort deri në 10 javë në një shtatzëni në një proces të njohur si aborti me ilaçe.

Ndryshimet vijnë pasi aksesi i abortit u kufizua ndjeshëm në SHBA nga vendimi i Gjykatës së Lartë për të përmbysur vendimin historik dhe ndalimet shtetërore që pasuan.

Aktivistët e të drejtave të abortit thonë se pilula ka një histori të gjatë për të qenë e sigurt dhe efektive, pa rrezik mbidozimi ose varësie. Në disa vende, duke përfshirë Indinë dhe Meksikën, gratë mund t’i blejnë ato pa recetë për të nxitur abortin.

*Tibo News