FBI: 14 kuti me informacione sekrete gjenden në shtëpinë e Trump

Katërmbëdhjetë nga 15 kutitë e gjetura nga pasuria e ish-presidentit Donald Trump në Florida në fillim të këtij viti përmbanin dokumente të klasifikuara, shumë prej tyre sekrete, të përziera me gazeta të ndryshme, revista dhe korrespondencë personale, sipas një deklarate të FBI-së.

Asnjë hapësirë ​​në pronën e Trump në Mar-a-Lago nuk ishte autorizuar për ruajtjen e materialeve të klasifikuara, sipas dokumenteve të gjykatës.

Deklarata me 32 faqe, e redaktuar shumë për të mbrojtur sigurinë e dëshmitarëve dhe zyrtarëve të zbatimit të ligjit dhe “integritetin e hetimit në vazhdim”, ofron përshkrimin më të detajuar deri më sot të të dhënave të qeverisë që ruhen në Mar-a-Lago shumë kohë pas Trump u largua nga Shtëpia e Bardhë. Ai zbulon gjithashtu peshën e shqetësimeve të qeverisë se dokumentet ishin atje në mënyrë të paligjshme.

Dokumenti e bën të qartë se si ruajtja e rastësishme e të dhënave të qeverisë së lartë sekrete dhe dështimi i dukshëm për t’i mbrojtur ato, pavarësisht nga lutjet prej muajsh nga zyrtarët amerikanë, e ka ekspozuar Trumpin ndaj një rreziku të ri ligjor, ashtu si ai hedh bazat për një tjetër kandidim të mundshëm presidencial në 2024.

“Qeveria po kryen një hetim penal në lidhje me heqjen dhe ruajtjen e pahijshme të informacionit të klasifikuar në hapësira të paautorizuara, si dhe fshehjen ose heqjen e paligjshme të të dhënave qeveritare,” shkroi një agjent i FBI-së në faqen e parë të deklaratës.

Dokumentet e bëra më parë publike tregojnë se agjentët federalë po hetojnë shkelje të mundshme të ligjeve të shumta federale, duke përfshirë atë që rregullon mbledhjen, transmetimin ose humbjen e informacionit të mbrojtjes sipas Aktit të Spiunazhit. Statutet e tjera trajtojnë fshehjen, gjymtimin ose heqjen e të dhënave dhe shkatërrimin, ndryshimin ose falsifikimin e të dhënave në hetimet federale.

Trump ka këmbëngulur prej kohësh, pavarësisht dëshmive të qarta për të kundërtën, se ai bashkëpunoi plotësisht me zyrtarët e qeverisë. Dhe ai ka mbledhur republikanët pas tij duke e përshkruar kërkimin si një gjueti shtrigash të motivuar politikisht që synon të dëmtojë perspektivat e tij për rizgjedhje. Ai e përsëriti atë refren në faqen e tij të mediave sociale të premten, duke thënë se ai dhe përfaqësuesit e tij kishin pasur një marrëdhënie të ngushtë pune me FBI-në dhe “u dhanë atyre SHUMË”.

Avokatët e tij të premten vonë përsëritën kërkesën e tyre për caktimin e një specialisti të pavarur për të shqyrtuar dokumentet e marra nga shtëpia, duke thënë se deklarata e redaktuar nuk i jep Trumpit informacion të mjaftueshëm se pse u bë kontrolli ose çfarë materialesh u hoqën.

Deklarata nuk jep detaje të reja rreth 11 grupeve të të dhënave të klasifikuara të gjetura gjatë kontrollit të 8 gushtit në Mar-a-Lago, por në vend të kësaj ka të bëjë me një grup të veçantë prej 15 kutish që Administrata Kombëtare e Arkivave dhe Regjistrimeve mori nga shtëpia në janar. Arkivi e dërgoi çështjen në Departamentin e Drejtësisë, duke treguar në referimin e tij se një rishikim tregoi “shumë” materiale të klasifikuara, thuhet në deklaratë.

Kjo deklaratë bëri të dyshhej se një kontroll në Mar-a-Lago ishte i nevojshëm për shkak të materialit shumë të ndjeshëm të gjetur në ato 15 kuti. Nga 184 dokumente me shenja klasifikimi, 25 ishin në nivel të lartë sekret, thuhet në deklaratë. Disa kishin shenja të veçanta që sugjeronin se përfshinin informacione nga burime njerëzore shumë të ndjeshme ose grumbullimin e “sinjaleve” elektronike të autorizuara nga një gjykatë speciale e inteligjencës.

Dhe disa nga ato regjistrime të klasifikuara ishin përzier me dokumente të tjera, duke përfshirë gazeta, revista dhe printime të ndryshme, thuhet në deklaratë, duke cituar një letër nga Arkivi.

Douglas London, një ish oficer i lartë i CIA-s dhe autor i “Rekrutuesi”, tha se kjo tregon mungesën e respektit të Trump për kontrollet. “Një nga rregullat e klasifikimit është që të mos përzieni të klasifikuarit dhe të paklasifikuarit, në mënyrë që të mos ketë gabime apo aksidente.” tha ai.

Deklarata tregon se si agjentët u autorizuan të kontrollonin një pjesë të madhe të Mar-a-Lago, duke përfshirë “Zyrën 45” zyrtare post-presidenciale të Trump, dhomat e magazinimit dhe të gjitha zonat e tjera në të cilat mund të ruheshin kutitë ose dokumentet. Ata nuk propozuan kërkimin e zonave të pronës së përdorur ose të marrë me qira nga anëtarët e Mar-a-Lago, të tilla si suita private për mysafirë.

FBI e dorëzoi deklaratën e betimit, ose deklaratën e betuar, te një gjykatës në mënyrë që të mund të merrte urdhër për të kontrolluar pronën e Trump. Deklaratat zakonisht përmbajnë informacion jetik në lidhje me një hetim, me agjentët që shpjegojnë arsyetimin se pse duan të kërkojnë një vend të caktuar dhe pse besojnë se ka gjasa të gjejnë prova të një krimi të mundshëm atje.

 

*TiboNews