Faturat e energjisë në Britani do të rriten me 80%

CEO i Ofgem, Jonathan Brearley tha se rritja do të kishte një ndikim masiv në familjet në të gjithë Britaninë dhe një rritje tjetër ishte e mundshme në janar pasi lëvizja e Rusisë për të frenuar furnizimet evropiane i çon çmimet e gazit me shumicë në nivele rekord.

“Kjo është një katastrofë,” tha kryetari i të drejtave të konsumatorëve në Britani, Martin Lewis, duke paralajmëruar se njerëzit do të vdisnin nëse refuzonin të gatuanin ushqim ose të ngrohnin shtëpitë e tyre këtë dimër.

Brearley tha se përgjigja e qeverisë duhej të përputhej me shkallën e krizës me veprim “urgjent dhe vendimtar”.

Kryeministri Boris Johnson, të cilit i kanë mbetur më pak se dy javë në detyrë, tha se pasardhësi i tij do të vendosë “para shtesë” të synuara për më të rrezikuarit muajin e ardhshëm.

“Por ajo që nuk mendoj se duhet të bëjmë është të përpiqemi ta mbyllim të gjithë këtë gjë për absolutisht të gjithë, familjet më të pasura në vend,” u tha ai gazetarëve.

Në maj, kur parashikimet e çmimeve ishin dukshëm më të ulëta, qeveria njoftoi një zbritje prej 400 paund (472 dollarë) në faturat e konsumatorëve për këtë dimër.

Partia Laburiste e opozitës tha se nëse do të ishte në pushtet do të ngrinte çmimet, të cilat mund të kushtonin rreth 60 miliardë paund në vit, pothuajse aq sa skema nga pandemia COVID.

Presionet po ndihen në të gjithë Evropën, por në Britani, e cila është veçanërisht e varur nga gazi, rritja e çmimeve është tronditëse.

Një faturë mesatare vjetore prej 1,277 paund vitin e kaluar, do të arrijë në 3,549 paund këtë vit dhe parashikuesi kryesor Cornwall Insight tha se çmimet ka të ngjarë të rriten përsëri në 2023.