Faktorët e përditshëm që mund të përkeqësojnë pagjumësinë

Ka situata kur nuk mund të flihet mirë në mbrëmje, edhe pse jemi shumë të lodhur. Koha kalon, por sytë mbeten hapur. Fillon të kontrollojmë orën dhe llogarisim sa kohë na mbetet deri sa të zgjohet alarmin. Megjithatë, një studim amerikan ka zbuluar se ky veprim mund të ndikojë negativisht në pagjumësi.

Doktori Spencer C. Dawson shpjegon se të shikosh orën gjatë përpjekjeve për të fjetur rëndon pagjumësinë.

“Njerëzit janë shqetësuar se nuk po flihen sa duhet. Filluan të llogarisin se kur duhet të ngrihen. Kjo veprimtari nuk kontribuon në përmirësimin e aftësisë për të fjetur. Sa më i stresuar të jesh, aq më vështirë është të gjesh gjumë”, thotë eksperti amerikan.

Për të arritur në këto përfundime, kërkuesit shkencorë kërkuan mijëra pacientë të marrin pjesë në studim dhe të plotësojnë pyetësore. Përveçse u kërkua të specifikonin nëse kishin diagnoza psikiatrike, ata u pyetën edhe rreth problematikave të tyre me pagjumësinë, përdorimit të ilaçeve për gjumë dhe kohës që kalonin duke parë orën gjatë përpjekjeve për të fjetur.

Pas përfundimit të studimit, eksperti dha disa këshilla për të ndihmuar njerëzit që vuajnë nga ky problem. Ai sugjeron heqjen e orëve nga dhoma e gjumit. Kështu, “efektet negative të pagjumësisë dhe përdorimit të qetësuesve mund të zvogëlohen potencialisht”.