Fakte interesante që ndoshta nuk i keni ditur për ujin

Sipas Agjencisë Amerikane për Mbrojtjen e Mjedisit si trupi i njeriut ashtu edhe një pemë e gjallë përbëhen nga rreth 75% ujë.

Mund të gëlltisim të njëjtin ujë që pinin dinosaurët

Kanë kaluar miliona vjet midis ekzistencës së njerëzve të ditëve të sotme dhe dinosaurëve, por shkencëtarët besojnë se ne mund të pimë të njëjtin ujë që krijesat e zhdukura prej kohësh si dinozaurët dhe mamuthët kanë pirë dikur.

Sipas Universitetit Shtetëror të Uashingtonit, ka miliarda litra ujë nën tokë që kanë qenë atje për miliona dhe madje miliarda vjet.

Për shkak të mënyrës se si uji qarkullon në planetin Tokë, ekziston një “shans shumë i lartë” që uji i rubinetit i konsumuar nga njerëzit të jetë i njëjtë me atë që dinosaurët pinin dhjetëra miliona vjet më parë.

Ndërsa uji nga sipërfaqja e liqeneve, oqeaneve dhe lumenjve ngrohet dhe avullohet, ai udhëton në atmosferë si pika ose avuj shumë të vogla.

Ndërsa avulli bëhet më i ftohtë, ai kthehet përsëri në lëng dhe ndihmon në formimin e reve. Lagështia e nxjerrë nga retë mbart ujin e shiut që më pas kthehet në sipërfaqen e Tokës.

Gati 97% e ujit në botë është i papijshëm

Ujë, ujë kudo, por vetëm një pikë për të pirë. Më shumë se 70% e planetit Tokë është e mbuluar nga uji, por gati 97% e këtij uji është i kripur dhe për këtë arsye i papijshëm, sipas EPA.

Një tjetër 2% e ujit të Tokës është i ngrirë në akullnajat, duke lënë vetëm 1% të ujit të pijshëm në dispozicion për miliarda njerëz në mbarë botën.

Lumenjtë dhe rezervuarët në të gjithë botën po thahen ndërsa planeti po kalon një krizë klimatike.

Çdo person në SHBA përdor rreth 50 litra ujë në ditë

Përdorimi mesatar i përgjithshëm i ujit në shtëpi për çdo person në SHBA është rreth 50 litra në ditë, sipas EPA. Rreth 24% e këtij përdorimi bëhet përmes tualetit, 20% të tjera për dush dhe larje, rreth 19% nga rubineti dhe 17% nga lavatriçe, sipas EPA.

Komunitetet po përballen me sfida për të përmbushur kërkesat për ujë, tha EPA.

Nivelet më të ulëta të ujit mund të ndikojnë negativisht në mjedis

Ulja e lartësisë së sipërfaqes në rezervuarë mund të sjellë sfida shtesë për ujin e pijshëm dhe hidrocentralin.

Shëndeti i njeriut dhe mjedisi janë vënë në rrezik “serioz” pasi nivelet e rezervuarëve dhe nivelet e ujërave nëntokësore bien, sipas EPA. Nivelet më të ulëta të ujit mund të çojnë në përqendrime më të larta të ndotësve natyrorë dhe njerëzorë.

“Nëse nuk ka një mjedis të shëndetshëm, ne nuk kemi furnizime të shëndetshme me ujë të pijshëm, nuk kemi ekosisteme të shëndetshme dhe nuk kemi habitat për jetën e egër”, tha Eberle.

Duhet një sasi e pabesueshme uji për të rritur ushqimin

Sasi të mëdha uji përdoren për të rritur ushqimin në mjediset bujqësore moderne.

Sipas Fondacionit për Edukimin e Ujit, duhen rreth 3 litra ujë për të rritur 1 filxhan marule, 7 litra ujë për të bërë një fetë bukë gruri integral, 46 litra ujë për të bërë 0,36 ons gjalpë dhe 80 litra ujë. për të rritur 1 ons bajame.

Nëse furnizimet me ujë vazhdojnë të pakësohen në Perëndimin e goditur nga thatësira, ndërprerjet e ujit ka të ngjarë ndodhin së pari në industrinë e bujqësisë, e cila përdor deri në 80% të ujit në disa rajone.