Fakte interesante për macet

Ja disa fakte interesante në lidhje me macet që ndoshta nuk i dini.

  1. Si kotele kanë 26 dhëmbë qumështi, ose “bebeje”. Si mace të rritura ato kanë 30 dhëmbë të përhershëm. Mos harroni të kujdeseni për ato dhëmbë të bardhë dhe të kryeni pastrime të rregullta dentare.
  2. Macet e shtëpisë ndajnë 95.6% të përbërjes së tyre gjenetike me tigrat. E lexuat mirë, TIGRA. Ata gjithashtu ndajnë disa nga të njëjtat zakone të sjelljes, si p.sh. shenjat e aromës dhe urinës, ndjekja e gjahut dhe kërcimi.
  3. Macet mund të kërcejnë 5 herë lartësinë e tyre. Tani kjo është mbresëlënëse!
  4. Një mace shtëpiake mund të vrapojë me shpejtësinë rreth 30 mph në distanca të shkurtra. Kjo do të thotë që një mace mund të kalojë vrapuesin e superyllit Usain Bolt në një vrapim 200 metra!
  5. E keni pyetur ndonjëherë veten pse miku juaj i maces shpesh e vendoste pjesën e pasme të tij nga fytyra juaj? Kjo është në fakt një shenjë besimi dhe macja juaj sinjalizon se ndihet e sigurt dhe e sigurt rreth jush.
  6. Macet mund të kenë një putrën e përparme dominuese. Studimet kanë treguar se macet meshkuj priren të favorizojnë putrën e tyre të majtë, ndërsa macet femra mund të kenë një putrën e djathtë dominuese.
  7. Shumica e maceve kanë 18 gishta, 5 në putrat e përparme dhe 4 në putrat e pasme. Megjithatë, disa mace mund të lindin me “gishtëri shtesë”, një gjendje e quajtur polidaktilizë.
  8. Macja më e vjetër që ka jetuar ndonjëherë ishte Creme Puff, e cila jetoi 38 vjeç e 3 ditë. Creme Puff jetoi nga 3 gushti 1967 deri në gusht 2005 me pronarin e saj në Austin, Teksas.
  9. Macet kanë 32 muskuj në secilin nga veshët e tyre, duke i lejuar ato të rrotullojnë veshët e tyre për të mprehur burimin e saktë të zhurmës. Përveç kësaj, macet mund të rrotullojnë veshët e tyre në 180 gradë!
  10. Shikimi i natës i maceve është shumë herë më lartë në krahasim me njerëzit.