Facebook nxjerr “zbuluar” individët që dezinformonin nën “petkun” e OJF-së

Pronari i Facebook, Meta Platforms, ka hequr një rrjet të llogarive të mediave sociale me lidhje me ushtrinë braziliane që paraqiteshin si organizata jofitimprurëse të rreme për të minimizuar rreziqet e shpyllëzimit.

Komentet e Metës, të publikuara në një raport tremujor, përbëjnë një rrezik reputacioni për presidentin e Brazilit Jair Bolsonaro.

Ish-kapiteni i ushtrisë së ekstremit të djathtë, një skeptik prej kohësh ndaj ambientalizmit, ka vendosur forcat e armatosura në Amazonë në misione të pasuksesshme për të reduktuar shkatërrimin e pyllit më të madh tropikal në botë.

Megjithëse personat e përfshirë në rrjet ishin ushtarakë aktivë, hetimi i Metës nuk gjeti prova të mjaftueshme për të vërtetuar nëse ata ndiqnin urdhra apo vepronin në mënyrë të pavarur.

Në raportin e tij, Meta tha se rrjeti i paidentifikuar përdorte llogari të rreme në Facebook dhe Instagram për të postuar fillimisht në lidhje me reformën e tokës dhe pandeminë në 2020 përpara se të kthente fokusin te çështjet mjedisore vitin e kaluar.

“Në vitin 2021, ata krijuan faqe që paraqiteshin si OJQ fiktive dhe aktivistë të fokusuar në çështjet mjedisore në rajonin e Amazonas të Brazilit.

Ata postuan në lidhje me shpyllëzimin, duke përfshirë argumentimin se jo e gjitha është e dëmshme dhe duke kritikuar OJQ-të legjitime mjedisore që folën kundër shpyllëzimit në Amazonë”, tha Meta në raportin e saj.

Meta deklaroi  se edhe pse njerëzit u përpoqën të fshehin identitetin dhe koordinimin e tyre, hetimi ynë gjeti lidhje me individë të lidhur me ushtrinë braziliane.