Eurozona ul parashikimet për rritje ekonomike dhe rrit inflacionin

Komisioni Evropian uli parashikimet e tij për rritjen ekonomike në eurozonë për këtë vit dhe vitin e ardhshëm dhe rishikoi vlerësimet e tij për inflacionin të enjten kryesisht për shkak të ndikimit të luftës në Ukrainë.

Në parashikimet e tij tremujore, Brukseli konfirmoi perspektivën e tij më të dobët, të cilën e kishte diskutuar tashmë me ministrat e financave të zonës euro të hënën.

Ekzekutivi i BE-së tani parashikon rritje prej 2.6% këtë vit për bllokun e monedhës në 19 vende, pak më pak se 2.7% që kishte parashikuar në maj.

Vitin e ardhshëm, kur ndikimi i luftës në Ukrainë dhe i çmimeve më të larta të energjisë mund të ndihet edhe më akut, rritja parashikohet të jetë 1.4%, në vend të 2.3% të vlerësuar më parë.

“Një stuhi është e mundur, por ne nuk jemi atje për momentin,” tha komisioneri i ekonomisë i BE-së Paolo Gentiloni, duke vënë në dukje se rënia e euros në barazi kundrejt dollarit ishte një shqetësim i madh kryesisht për ekonomitë në zhvillim dhe jo për zonën e euros, sepse euro ishte duke u rritur kundrejt monedhave të tjera kryesore.

Për Bashkimin Evropian, parashikimi i rritjes mbeti i pandryshuar në 2.7% këtë vit, por u rishikua në 1.5% në 2023 nga 2.3%.

Në një ndryshim të madh, Komisioni gjithashtu ngriti vlerësimet e tij për inflacionin e eurozonës, i cili këtë vit pritet të arrijë kulmin në 7.6% përpara se të bjerë në 4.0% në 2023.

Në maj, Komisioni kishte parashikuar që çmimet në eurozonë do të rriteshin 6.1% këtë vit dhe 2.7% në 2023.

Brukseli paralajmëroi se inflacioni total mund të shkojë edhe më lart nëse çmimet e gazit rriten për shkak të ndërprerjes së furnizimeve nga Rusia, gjë që mund të çojë në një rishikim të mëtejshëm të situatës në vazhdimësi.

Rreziqet ndaj perspektivës nga një ringjallje e pandemisë COVID-19 gjithashtu nuk mund të përjashtohen, tha Komisioni.

Pavarësisht këtyre rreziqeve të larta, Komisioni nënvizoi se eurozona nuk pritej të futej në një recesion dhe parashikimet mund të përmirësoheshin gjithashtu nëse rënia e fundit e çmimeve të naftës dhe mallrave vazhdon.

Falë një tregu të fortë pune me norma historikisht të ulëta të papunësisë, Komisioni tha se konsumi privat mund të rezultojë gjithashtu më elastik ndaj rritjes së çmimeve nëse familjet do të përdorin më shumë nga kursimet e tyre të akumuluara.

Gjermania, ekonomia më e madhe e BE-së, do të shihte rritje të ngadaltë në 1.4% këtë vit dhe 1.3% në 2023. Komisioni në maj kishte parashikuar zgjerime përkatësisht 1.6% dhe 2.4%.

Franca pritet të rritet me 2.4% këtë vit, në vend të parashikuar më parë 3.1%. Vitin e ardhshëm, rritja vlerësohet të ngadalësohet më tej në 1.4%, kundrejt 1.8% të parashikuar në maj.

Ndër tre ekonomitë më të mëdha të bllokut, Italia është e vetmja që pritet të rritet këtë vit me më shumë se sa ishte parashikuar më parë. Tani shihet të zgjerohet me 2.9%, në vend të 2.4% të vlerësuar në maj.

Megjithatë, vendi pritet të përjetojë një ngadalësim të theksuar vitin e ardhshëm, kur rritja parashikohet në 0.9%, më e ulëta në zonën e euros dhe më e ulët nga një parashikim i mëparshëm prej 1.9%.

Gentiloni tha se stabiliteti politik në Itali është veçanërisht i rëndësishëm në situatën aktuale, pasi ekziston rreziku i kolapsit të qeverisë italiane.