Eurovision 2022: Orkestra Kalush fiton për Ukrainën

Ukraina ka fituar konkursin e 66-të të këngës në Eurovizion, i cili u mbajt të shtunën në mbrëmje në Torino të Italisë. Duke hipur në një valë të baticës mbështetjeje nga publiku evropian me votim telefonik, ‘Stefania’ nga Kalush Orchestra përfundoi e para pas shfaqjeve të forta nga Mbretëria e Bashkuar, Spanja dhe Suedia në votimin e hershëm.

“Ju lutemi ndihmoni Ukrainën, Mariupol-in. Ndihmoni Azovstal-in tani”, bërtiti këngëtari kryesor Oleh Psiuk nga pjesa e përparme e skenës pasi grupi kishte performuar. Në një video-fjalim të publikuar para ngjarjes, presidenti ukrainas Volodymyr Zelenskiy tha se besonte se Orkestra Kalush do të fitonte. “Evropë voto Orkestrën Kalush. Le të mbështesim bashkatdhetarët tanë! Le të mbështesim Ukrainën!” tha ai.

Hyrja e Sam Ryder për Mbretërinë e Bashkuar, Space Man, kryesoi në gjysmë të rrugës, pasi fitoi votën e jurisë nga e gjithë Evropa me 283 pikë. Por pasi u shtuan pikët nga votimi i publikut, ai përfundoi i dyti.

Përpara ngjarjes, Ryder kishte thënë se nuk ishte i shqetësuar se ku mbaroi, duke thënë: “Kjo është diçka që feston gjithëpërfshirjen, shprehjen, dashurinë, paqen, gëzimin, bashkimin. Dhe kështu, të mendosh për tabelën e rezultateve, për mua kërkon pak shkëlqim dhe magji nga dhoma.”