Erdhi sezoni? Ja si mund të jemi të përqëndruar

Po afron sezoni i provimeve dhe ka disa gjëra që mund të bëni për të qenë më të përqendruar. Një ekspert pohon se përdorimi i telefonit pas zgjimit dhe shmangia e ushqimit të përpunuar ndihmojnë në mbrojtjen e trurit. Është gjithashtu e rëndësishme të përpiqemi të meditojmë çdo ditë.

Emily McDonald, një neuroshkencëtare amerikane, tha se këto këshilla ndihmojnë në parandalimin e mjegullës së trurit dhe harresës. Ajo sugjeroi që të prisnit të paktën 20 minuta në mëngjes para se të hyni në celular. Emily tha:

“Truri ynë kalon midis gjumit dhe zgjimit. Përdorimi i telefonit është diçka që shqetëson dopaminën tuaj, duke krijuar një dëshirë për ta përdorur atë. Mundohuni të mos shikoni celularin tuaj për të paktën 20 deri në 30 minuta pas zgjimit.”

Ajo tha se ushqimi i përpunuar, si fetat e djathit dhe patatet e skuqura, është i lidhur me plakjen kognitive. Emily shpjegoi:

Lidhja midis trurit dhe zorrëve është e vërtetë. Ushqimet e plota dhe yndyrat e shëndetshme janë të mira për trurin tonë, si p.sh., avokadot. Boronicat gjithashtu janë të mira për trurin tuaj.

McDonald gjithashtu përmendi meditimin si një faktor shumë të rëndësishëm:

Ka veti të mëdha në luftën kundër plakjes. Është vërtet një mjet i fuqishëm për fokus. Meditimi rrit lindjen e qelizave të reja të trurit në hipokampus, i cili kontrollon mësimin dhe kujtesën tonë. Kjo e mbajti trurin tonë të ri.