Emigrantët rendisin qytetet më të mira dhe më të këqija evropiane për 2023-shin

Qytetet spanjolle dominuan në dhjetë destinacionet kryesore për emigrantët në vitin 2023.

Nëse po mendoni të transferoheni në një vend ose qytet tjetër në Evropë, tani është një kohë e mirë për të marrë një hap.

Ka shumë mundësi punësimi për punë në distancë dhe dhjetëra vende kanë futur viza nomade dixhitale të synuara. Por të vendosësh se ku të zhvendosesh nuk është një vendim i lehtë dhe është e rëndësishme të gjesh një vend që përputhet me ambiciet e karrierës dhe stilin e jetës. Çdo vit, InterNations, një komunitet global për njerëzit që jetojnë dhe punojnë jashtë vendit, kryen një sondazh të Expat Insider – dhe është një burim i shkëlqyer për njerëzit që kërkojnë të lëvizin në një vend tjetër.

Organizata ka pyetur mbi 12,000 emigrantë rreth lehtësisë së vendosjes, punës jashtë vendit dhe aktiviteteve të kohës së lirë në 49 qytete anembanë botës.

Renditja përfshin gjithashtu një indeks Expat Essentials, i cili shikon shërbimet dixhitale, burokracinë, strehimin dhe gjuhën.

Këtu janë qytetet më të mira (dhe më të këqija) evropiane për emigrantët tani sipas gjetjeve të tyre. Sipas të anketuarve në sondazh, Málaga është qyteti më i vlerësuar në mbarë botën për miqësi me gati 90 për qind që thonë se vendasit janë veçanërisht mikpritës për banorët e huaj.

Qyteti gjithashtu doli i dyti globalisht për gjetjen e miqve dhe për cilësinë e jetës.

Ajo pretendon vendin e parë për klimën dhe motin e saj të këndshëm, ndërsa mjedisi i tij natyror u rendit në vendin e 8-të. Málaga gjithashtu renditet në top 10 për udhëtimet dhe tranzitin dhe kujdesin shëndetësor dhe vendin e 13-të për punën jashtë vendit.

Nga ana negative, qyteti renditet i 41-ti për tregun lokal të punës, megjithëse është përpara në nënkategoritë e punës dhe kohës së lirë dhe balancës punë-jetë, duke pretenduar vendin e parë për të dyja.

Mërgimtarët janë gjithashtu veçanërisht të kënaqur me situatën e strehimit në Málaga: akomodimi nuk është vetëm i lehtë për t’u gjetur, por edhe lehtësisht i përballueshëm.

Në përgjithësi, qyteti u votua si një destinacion i mirë për emigrantët me buxhet, duke u renditur i pari në indeksin e financave personale dhe në krye të listës për kostot e përgjithshme të jetesës. Qytetet spanjolle kryesojnë si destinacionet më të mira për emigrantët

Vendet e dyta dhe të treta në renditjen botërore i takuan dy qyteteve të tjera spanjolle: Alicante dhe Valencia, ndërsa Madridi u rendit i 6-ti.

Ashtu si Málaga, këto qytete dolën mirë falë rezultateve të larta në lehtësinë e vendosjes dhe cilësinë e jetës, të cilat krijojnë kultura mikpritëse dhe përballueshmëri.

Alicante humbi me vështirësi në vendin e parë kryesisht për shkak të renditjes së saj të fundit në 10 në indeksin e punës jashtë vendit. Mërgimtarët raportojnë se kultura e biznesit vendas nuk promovon kreativitetin, punën e pavarur apo fleksibilitetin.

Vlerësimet për mundësitë e karrierës personale nuk janë më të mira, duke u renditur në vendin e 40-të.

Alicante, megjithatë, shkëlqen në lehtësinë e vendosjes në indeks dhe pretendon vendin e parë në nënkategorinë e kulturës.

Mërgimtarët thonë se ndihen si në shtëpinë e tyre dhe janë shumë të lumtur me jetën e tyre sociale. Stili i tyre i jetesës nuk duket të jetë i kufizuar as nga kostot: Alicante renditet e treta në indeksin e financave personale.

Shumica e emigrantëve (78 për qind) janë të kënaqur me koston e përgjithshme të jetesës, krahasuar me vetëm 44 për qind në nivel global. Qyteti madje renditet i pari në botë për strehim të përballueshëm.

Në Valencia, e cila doli e treta në renditjen globale, opsionet e kohës së lirë janë një pikë kryesore dhe qyteti zë vendin e parë për mundësitë e tij sportive rekreative.

Si përballueshmëria ashtu edhe disponueshmëria e kujdesit shëndetësor renditen ndër më të mirat në mbarë botën. Nuk është problem as të dilni jashtë: është e lehtë të lëvizësh në këmbë ose me biçikletë dhe transporti publik është i përballueshëm.

Sidoqoftë, puna jashtë vendit në Valencia nuk shënoi aq mirë. Perspektivat e karrierës së saj për emigrantët (vendi i 47-të) janë më të keqijat në mesin e qyteteve spanjolle të përfshira në renditje.

Nëse emigrantët arrijnë të gjejnë punë, mungesa e sigurisë së punës, gjithashtu në vendin e 47-të, shkakton shqetësime.

Megjithatë, shumica e emigrantëve ndihen të mirëpritur në Valencia dhe i konsiderojnë banorët vendas si miqësorë. Tetë në dhjetë janë të kënaqur me jetën e tyre sociale, krahasuar me vetëm 56 për qind në nivel global.

Mërgimtarët e duan Madridin për kulturën e tij

I ardhur në vendin e 6-të, Madridi shënon shumë në indeksin e jetës dixhitale për aksesin e tij në internet me shpejtësi të lartë dhe aksesin e pakufizuar në shërbimet online.

Megjithatë, mbi gjysma e emigrantëve të anketuar thonë se është e vështirë të jetosh në Madrid pa folur gjuhën vendase dhe siguria e punës dhe gjendja e ekonomisë lokale lënë shumë për të dëshiruar.

Nga ana pozitive, financat personale shkaktojnë pak probleme dhe qyteti është i treti në renditjen globale për cilësinë e jetës.

Si transporti publik ashtu edhe kujdesi shëndetësor shihen si të përballueshëm dhe qyteti madje ngrihet në krye të renditjes për opsionet e tij të kohës së lirë, kulturën dhe jetën e natës.

Mërgimtarët luftojnë me strehimin dhe sigurinë e punës në Milano

Në anën tjetër të renditjes, Milani vjen në vendin e fundit për emigrantët. Qyteti italian shënoi një rezultat veçanërisht të dobët për trajtimin e burokracisë, hapjen e një llogarie bankare lokale dhe sigurimin e një vize.

Mbi tre në pesë emigrantë në Milano thonë se është e vështirë të gjesh strehim ose të jetosh atje pa folur gjuhën vendase.