Emigrantët po paguajnë 20,000 euro për në BE me avionë privatë

Emigrantët kanë paguar deri në 20,000 euro për t’u kontrabanduar në Evropë me avionë private. Europol tregon se emigrantëve iu dhanë pasaporta diplomatike false dhe u dërguan në fluturime në Turqi që supozohej se po shkonin në Karaibe.

Por avionët u ndalën në Evropë, ku emigrantët kryesisht irakianë dhe iranianë me origjinë kurde, do të deklaronin identitetin e tyre të vërtetë dhe do të kërkonin azil.

Hetuesit kanë dokumentuar pesë ulje avioni privat në Itali, Gjermani, Francë, Austri dhe Belgjikë midis tetorit dhe dhjetorit 2020.

“Përveç kontrabandës së emigrantëve dhe falsifikimit të dokumenteve të identitetit, grupi i krimit të organizuar dyshohet gjithashtu se ka lëshuar kontrolle të rreme dhe ka mashtruar linjat ajrore në përpjekje për të ndërtuar flotën e vet”.

Të dyshuarit gjithashtu dyshohet se kanë mashtruar hotelet duke mos paguar faturat, shton Europol.

Pesë të dyshuar, tre në Romë dhe dy në Bruksel janë arrestuar tashmë dhe rrjeti kriminal është çmontuar. Dy të dyshuar të tjerë mbeten në arrati.

Përveç arrestimeve, janë sekuestruar dy avionë me vlerë 426,000 euro, si dhe një makinë e nivelit të lartë dhe pajisje për falsifikimin e identifikimit. Gjithashtu janë sekuestruar ose ngrirë gjithsej 253,000 euro.

*Tibo News