Elon Musk njofton: Starlink tashmë aktiv edhe në Shqipëri

Përmes një postimi në rrjetin social X, Elon Musk ka njoftuar se sateliti Starlink tashmë është aktiv edhe në Shqipëri.

Starlink është një investim satelitor i Musk, që përdor një orbitë të ulët të Tokës për të ofruar internet me vonesë të ulët dhe shpejtësi të lartë për përdoruesit në të gjithë botën. Starlink është i aftë për të mbështetur transmetimin, lojërat në internet etj.

Pas dhjetëra lëshimeve të suksesshme, duke përfshirë vendosjen e fundit të 23 satelitëve pas një nisjeje të vonuar të NASA-s, Starlink krenohet me mbi 5,900 satelitë funksionalë që orbitojnë lart dhe shërbimi është, në pjesën më të madhe, plotësisht funksional në të gjithë SHBA-në.

Përparësi të tilla vijnë me një çmim të lartë. Niveli celular 5TB i Starlink kushton deri në 5000 dollarë në muaj, por kjo është për shërbimin roaming dhe sasinë më të lartë të të dhënave me përparësi. Interneti në shtëpi me të dhëna standarde, vjen me një tarifë mujore prej 120 dollarë.

Duke marrë parasysh shpejtësitë e pritshme, 25 deri në 220 Mbps, kjo është ende e lartë në krahasim me shumicën e ofruesve kryesorë të internetit, por nuk rezulton  një marrëveshje e keqe për internetin rural.