Elon Musk, “macja e zezë” e ekonomisë

CEO i Tesla, Elon Musk ka një “ndjenjë negative” për ekonominë dhe duhet të shkurtojë rreth 10 për qind të vendeve të punës në prodhuesin e makinave elektrike.

Mesazhi, i dërguar të enjten dhe i titulluar “pauzë të gjitha punësimet në mbarë botën”, erdhi dy ditë pasi miliarderi i tha stafit të kthehej në vendin e punës ose të largohej.

Kjo rrit paralajmërimet nga drejtuesit e biznesit për rreziqet e recesionit.

Musk ka paralajmëruar javët e fundit për rrezikun e një recesioni, por emaili i tij që urdhëronte ngrirjen e punësimeve dhe shkurtimin e stafit ishte mesazhi më i drejtpërdrejtë dhe i profilit të lartë të këtij lloji nga kreu i një prodhuesi automjetesh.

Por Tesla ka luftuar për të rifilluar prodhimin në fabrikën e saj në Shangai pasi bllokimet e COVID-19 detyruan ndërprerje të kushtueshme në fabrikë.

“Ndjenja e keqe e Musk është e ndarë nga shumë njerëz,” tha Carsten Brzeski, kreu global i kërkimit makroekonomik në bankën holandeze ING.

“Por ne nuk po flasim për recesion global. Presim një “ftohje” të ekonomisë globale në fund të vitit”.

Musk, njeriu më i pasur në botë sipas Forbes, nuk shtjelloi arsyet e “ndjenjës së tij negative” në lidhje me perspektivën ekonomike në atë email dërguar punonjësve.

Kërkesa e Musk që stafi të kthehet në zyrë tashmë është përballur me reagime në Gjermani.

“Të gjithëve në Tesla u kërkohet të kalojnë të paktën 40 orë në zyrë në javë”, shkroi Musk në emailin e tij të së martës. “Nëse nuk paraqiteni, ne do të supozojmë se keni dhënë dorëheqjen.”

Duke iu drejtuar një konference në mes të majit në Miami Beach, Musk tha: Unë mendoj se ndoshta jemi në një recesion dhe ai recesion do të përkeqësohet.

Ai shtoi: Me siguri do të jetë pak e vështirë, nuk e di, ndoshta 12 deri në 18 muaj, zakonisht është koha që duhet për të ndodhur një korrigjim.

Në fund të majit, kur u pyet nga një përdorues i Twitter-it nëse ekonomia po i afrohej një recesioni, Musk tha: “Po, por kjo është në të vërtetë një gjë e mirë. Ka shumë kohë që ka rënë shi për budallenjtë. Duhet të ndodhin disa falimentime.”