Ekspozita në LA: Historia e ndërlikuar e ‘Kinemasë së Njerëzve me Ngjyrë’

Muzeu i Akademisë në Los Anxhelos po feston momentet kyçe në ‘Kinemanë e Njerëzve me Ngjyrë’, nga vitet 1890 deri në vitin 1971. Ekspozita e tij e re, “Rigjenerimi”, përfshin një klip të Hattie McDaniel, gruas së parë me ngjyrë që fitoi një çmim Academy Award në vitin 1940.

Shtatë hapësira galerish paraqesin shfaqje dhe kostume të tilla si fustani i Lena Horne dhe filmat shtëpiak të Vëllezërit Nicholas. Një dhomë tregon një shkallë të lyer me fjalën “me ngjyrë”, duke rikrijuar kinematë e veçuara në atë ditë.

Josephine Baker këndon dhe kërcen në kamera në vitet 1920, dhe ka shumë klipe filmash, nga legjenda si Cicely Tyson dhe Sidney Poitier.

Vitrina fillon me një film pa zë të dy interpretuesve vaudeville në 1898.

Për ekspozitën, muzeu restauroi një film të vitit 1939 të quajtur Shkolla e Reformës. Ndryshe nga rolet e saj të mëparshme, aktorja Louise Beavers luan një oficere të provës në filmin që ishte një nga shumë të ashtuquajturat “filma garash” të prodhuara për njerëzit me ngjyrë nga vitet 1910 deri në 1940. Ato përfshinin filma me kauboj, thriller, filma aksion-aventurë dhe më shumë.

Ekspozita përfshin shfaqje nga muzikantët me ngjyrë dhe dokumentarë të epokës së të drejtave civile, të gjitha çojnë në 1971, viti kur u publikua filmi i Melvin Van Peeble, Sweet Sweetback’s Baadassss Song. Në të njëjtin vit, Robert Goodwin drejtoi filmin indie Black Chariot, rreth një grupi nëntokësor të lëvizjes Black Power. Muzeu ka restauruar një kopje të filmit të parë rrallë.

Sondazhi kinematografik përfundon pak para shfaqjes së filmave Blaxploitation në vitet 1970, kur u shfaqën për herë të parë filmat e Shaft, Superfly dhe Pam Grier, Foxy Brown.

Kuratorët e ekspozitës thonë se ata shpresojnë që vizitorët e muzeut jo vetëm që do ta shikojnë historinë e filmit në mënyra të reja, por gjithashtu do të fillojnë bisedat rreth përfaqësimit dhe më shumë.

Ekspozita e Muzeut të Akademisë “Rigjenerimi: Kinemaja e Njerëzve me Ngjyrë 1898-1971” zgjat nga 21 gusht 2022 deri më 9 prill 2023.

 

*TiboNews