Ekonomia gjermane në recesion pas inflacionit

Ekonomia gjermane ishte në recesion në fillim të vitit 2023 pasi shpenzimet e familjeve në motorin ekonomik të Evropës më në fund iu nënshtruan presionit të inflacionit të lartë.

Produkti i brendshëm bruto ra me 0.3% në tremujorin e parë të vitit kur u rregullua për efektet e çmimeve dhe kalendarit, tregoi një vlerësim i dytë nga zyra e statistikave të enjten. Kjo pason një rënie prej 0.5% në tremujorin e katërt të 2022. 

Një recesion zakonisht përkufizohet si dy tremujorë të njëpasnjëshëm tkurrjeje.

Robert Habeck, ministri i ekonomisë i Gjermanisë, tha se varësia e mëparshme e lartë e vendit të tij nga Rusia për furnizimin me energji çoi në recesion, por parashikimet e rritjes ishin shumë më të zymta.

Konsumi i familjeve u ul me 1.2% në tremujorin e katërt, pas rregullimeve të çmimeve, sezonale dhe kalendarike. Rënie të ndjeshme shënuan edhe shpenzimet e qeverisë me 4.9% në tremujor.varësia e