Ekonomia e rënduar mban mbyllur shkollat ​​e Libanit

Rënia financiare trevjeçare e Libanit ka zhvlerësuar rëndë paundin e vendit, duke e shtyrë 80% të popullsisë në varfëri dhe duke shkatërruar shërbimet publike, përfshirë ujin dhe energjinë elektrike.

Ajo ka lënë gjithashtu shkollat ​​publike të mbyllura deri më tani këtë vit akademik, me mësuesit që kanë zhvilluar një grevë të hapur për pagat e tyre të zhvlerësuara rëndë.

Sipas mësuesve, ata merrnin një rrogë aq të lartë sa të mund të përballonin shkollat private.

Nga një pagë mujore që dikur ishte rreth 3,000 dollarë, mësuesit tani fitojnë ekuivalentin e 100 dollarëve.

Sistemi arsimor i Libanit ka qenë prej kohësh i varur shumë nga shkollat ​​private, të cilat pritën pothuajse 60% të 1.25 milionë studentëve të vendit, sipas Ministrisë së Arsimit të vendit.

Megjithatë, vetëm në vitin shkollor 2020-2021, sforcimi financiar mbi familjet nënkuptonte rreth 55,000 nxënës që kaluan nga shkolla private në ato publike, sipas Bankës Botërore.

Por arsimi publik ka qenë historikisht i nënfinancuar, me qeverinë që cakton më pak se 2% të PBB-së për arsimin në vitin 2020, thotë Banka Botërore.

Kjo është një nga normat më të ulëta në Lindjen e Mesme dhe Afrikën e Veriut.

Kreu i agjencisë së fëmijëve të Kombeve të Bashkuara në Liban tha se rreth një e treta e fëmijëve në vend nuk po ndjekin shkollën.

Duke shtuar se shifra shqetësuese po përkthehen ne punësim të hershëm dhe se vajzat po hyjnë në martesë të hershme.

Disa shpresojnë se shkollat ​​do të rihapen në tetor, megjithëse qeveria nuk ka njoftuar asgjë.

 

*TiboNews