E dini pse ndoshta disa nuk mund të bëhen dot vegjetarianë?

Studiuesit identifikuan gjene tek vegjetarianët që mund të shpjegojnë pse ata zgjedhin dietat me bazë bimore pas shqyrtimit të 330,00 gjenomave.

Vegjetarianizmi është praktikuar për mijëvjeçarë në shoqëri dhe kultura të ndryshme, por sot vetëm një pakicë e vogël njerëzish heqin dorë nga ngrënia e mishit.

Njerëzit i drejtohen një diete pa mish për arsye etike, të tilla si mirëqenia e kafshëve ose reduktimi i stampimeve të karbonit. Por a mund të jetë e trashëguar?

Një ekip studiuesish besojnë se kanë zbuluar prova se zgjedhja e një diete me bazë bimore mund të ndikohet në fakt nga gjenetika jonë.

Mbi 330,000 gjenome u ekzaminuan

Një ekip i udhëhequr nga Nabeel Yaseen, një profesor i patologjisë në Universitetin Northwestern në SHBA ekzaminoi Biobank në Britani, një bazë të dhënash biomjekësore në shkallë të gjerë. Ata krahasuan gjenomet nga 5,324 vegjetarianë të rreptë me 329,455 jo-vegjetarianë të moshës midis 40 dhe 69 vjeç.

Ata u përpoqën “të identifikonin lokacione të lidhura me vegjetarianizmin e rreptë”. Në gjenetikë, një vendndodhje përcakton pozicionin e një gjeni në kromozom.

“Ne identifikuam tre gjene që lidhen ndjeshëm me vegjetarianizmin, si dhe 31 gjene të tjera që mund të lidhen me vegjetarianizmin,” tha Yaseen për Euronews Next.

“Mekanizmat me të cilët variantet gjenetike ndikojnë në zgjedhjet dietike përfshijnë një ndërveprim midis metabolizmit, efekteve fiziologjike dhe perceptimit të shijes. Nivelet e pëlqimit dhe konsumit të artikujve dietik ndikohen nga perceptimi i shijes,” vuri në dukje studimi.

Zbulimi i ekipit hap rrugë të reja hetimi që kërkojnë studime të mëtejshme për të kuptuar plotësisht marrëdhënien midis gjenetikës dhe vegjetarianizmit.

“Bazuar në funksionet e disa prej këtyre gjeneve, ne spekulojmë se metabolizmi i lipideve (yndyrave) dhe efektet e tij në funksionin e trurit mund të luajnë një rol”, tha Yaseen.

“Në këtë kohë, ne mund vetëm të spekulojmë: një mundësi është që mishi mund të përmbajë përbërës yndyrorë unikë që vegjetarianët janë në gjendje t’i sintetizojnë në mënyrë adekuate në mënyrë endogjene, ndërsa të tjerët duhet t’i marrin ato nga një dietë që përmban mish,” shtoi ai.

Ky hulumtim është pjesë e studimeve të shoqatës së gjerë të gjenomit (GWAS) që u shfaqën në mesin e viteve 2000. Është një qasje shkencore e përdorur për të identifikuar variacionet gjenetike të lidhura me tipare ose ndonjëherë sëmundje.

Me GWAS, studiuesit po shikojnë lidhjen midis varianteve gjenomike dhe një tipari specifik, megjithëse ata mund të identifikojnë vetëm korrelacionin, jo shkakun.