“E ardhmja e telefonave është nën lëkurë”

Gjenerata e ardhshme do të përdorë telefona të ngjitur nën lëkurën e veshit. Ky është parashikimi i Marty Cooper, inxhinierit të Motorola DynaTac, telefonit të parë-celular në histori. Cooper i cili tani është 94 vjeç, ndodhej në Barcelonë gjatë edicionit të vitit 2023 të Kongresit Botëror të  telefonave mobile për të marrë një çmim për arritje në jetën e tij. Eventi i madh lidhej me 50-vjetorin e telefonatës së parë me valë, e cila u zhvillua në vitin 1973 në Neë York të SHBA-ve.

Në Barcelonë, ‘babai i celularit’ zbuloi një pakënaqësi të caktuar me evolucionin e shpikjes së tij. Në veçanti, shpjegoi ai, telefonat inteligjentë janë bërë pajisje tepër komplekse. Dhe ekrani, një nga komponentët themelorë, nuk përshtatet në mënyrë ergonomike me lakimin e fytyrës së njeriut: “Sa herë që bëj një telefonatë dhe nuk mbaj kufje duhet të marr një copë materiali më afër kokës sime të rrumbullakët dhe duhet të mbaj dorën të ngritur në një pozicion të vështirë.” Kjo është arsyeja pse, sipas tij, evolucioni i ardhshëm i teknologjisë celulare mund të kthehet vetëm drejt integrimit më të madh me trupin e njeriut.

“Forma e telefonave sot nuk është optimale”, shpjegon ai duke shtuar se në vizionin e tij telefonat inteligjentë të së ardhmes do të jenë një seri çipash të shpërndarë në trup, ndoshta të pajisur me sensorë për të mbajtur gjithmonë nën kontroll parametrat jetikë: “Ne do nuk e kemi bezdinë që duhet t’i rimbushim, sepse trupi ynë është një karikues i përsosur. Kur hamë krijojmë energji, apo jo? Pra, pse të mos kemi një ‘marrës’ në vesh, të rimbushur direkt nga trupi ynë?”.

Çështja e privatësisë

Ideja e një pajisje komunikimi të implantuar direkt në kokë ose në trup nëpërmjet një çipi është eksploruar shumë herë nga fantashkenca. Shpesh shoqërohet me vizione distopike të një të ardhmeje ku të gjithë janë të gjurmueshëm në çdo kohë dhe ku privatësia praktikisht nuk ekziston më. Parashikimi i Cooper është veçanërisht interesant nën valën e shqetësimit që inxhinieri ka shprehur në këtë aspekt: ​​”Privatësia është një problem shumë serioz. Ne do të jemi në gjendje ta zgjidhim atë, por nuk do të jetë e lehtë. Deri më sot ka ende njerëz që mund të justifikojnë interesin për të regjistruar gjithmonë se ku jemi, vendin nga ku telefonojmë, kë telefonojmë, çfarë aksesojmë në internet”.

Optimizëm për të ardhmen

Megjithatë, Cooper mbetet në thelb një optimist dhe beson se teknologjia ka ende shumë për të ofruar, veçanërisht në fushën e shëndetit dhe parandalimit të sëmundjeve:

“Unë kam një besim të palëkundur tek njerëzimi. Unë shikoj historinë dhe të gjithë përparimin që teknologjia ka bërë të mundur. Burrat kanë arritur gjithmonë të gjejnë ekuilibrin e duhur në një mënyrë ose në një tjetër. Sot jemi më mirë se kurrë, po jetojmë më gjatë dhe jemi më të pasur dhe më të shëndetshëm se kurrë. Kemi ulje-ngritje, por në përgjithësi njerëzimi po përparon”.

*Tibo News