Dy gra përfundojnë në gojën e një balene, por si shpëtuan

Julie McSorley thotë se mori një mësim të rëndësishëm pasi ajo dhe shoqja e saj përfunduan në gojën e një balene, ndërsa shpëtuan mrekullisht, nga uji që i largoi dhe tani thonë: “Balenat kanë nevojë për hapësirën e tyre”.

McSorley dhe Liz Cottriel po lundronin së bashku në gjirin San Luis Obispo të Kalifornisë e ndërkohë, duke parë balenat që ushqeheshin, kur një nga krijesat masive të detit u shfaq poshtë tyre, duke rrëzuar varkën dhe duke i hedhur në ujë.

Videot dhe fotot tregojnë gratë duke u zhytur për një moment në gojën e balenës – edhe pse dy mikeshat thonë se gjithçka ndodhi shumë shpejt për të qenë të sigurt.

“Ne nuk menduam se ishim aq afër, por padyshim që nuk duhet të ishim në atë zonë – kështu që kam mësuar mësimin tim, shumë mirë.”

Balenat kurrizore kanë qenë aktive kohët e fundit në Gjirin Luis Obispo pranë plazhit Avila, duke tërhequr serfisrë dhe lundrues në zonë për t’i parë teksa ushqehen.

McSorley kishte dalë tashmë për t’i parë një herë, kështu që kur shoqja e saj erdhi në qytet për një vizitë, ajo e pyeti nëse donte të shkonte.

“Reagimi i saj ishte: “Jo, nuk më pëlqen oqeani. Kam frikë nga peshkaqenët. Kam frikë nga çdo gjë që nuk mund ta shoh nën ujë”. Dhe unë në mënyrë kaq injorante i thashë asaj, “Oh, ata nuk do të të sulmojnë kurrë. Balenat kurrizore janë shumë të qëndrueshëm. Unë kurrë nuk kam pasur një problem,” tha McSorley.

“Dhe kështu ajo erdhi me ngurrim me mua vetëm për të pasur një përvojë të re.”

Rreth orës së parë, miqtë ndoqën disa peshq ndërsa ushqeheshin. Ata dallonin tufat e peshqve – ose “topat e karremit” – në një distancë, shikonin balenat në sipërfaqe për një përtypje, prisnin disa minuta dhe më pas lëviznin në vendin ku balenat sapo kishin qenë.

Ata ishin ulur të qeta në varkë duke pritur të shihnin se ku do të shfaqej topi tjetër i karremit, kur papritmas ‘peshku i vogël’ u shfaq rreth tyre.

“Mendja ime ishte se kjo do të ishte, super e lezetshme si përvonë. Dhe pastaj krejt papritur varka u ngrit dhe ne u hodhëm në ujë shumë, shumë shpejt.”

Cottriel mund të shihte pjesën e brendshme të gojës së balenës. E panikuar dhe e hutuar, ajo ngriti dorën për ta ndaluar.

“Po mendoja me vete, ‘Do të shtyj. Sikur, do të largoj një balenë nga rruga. Ishte mendimi më i çuditshëm. Po mendoja…Kam vdekur. kam vdekur. Mendova se po më zbriste në stomak”, tha Cottriel për Fox News.

“Gjëja tjetër që kuptova e thashë me vete, jam nën ujë.”

McSorley thotë se gjithçka ndodhi aq shpejt sa e vetmja gjë që ajo kujton është varka duke u ngritur dhe më pas gjetjen e saj nën sipërfaqe.

Sam Mcmillan ishte aty pranë duke bërë foto të balenave në atë kohë. Ai tha se ai thjesht e dinte se do të bënte një foto të mirë kur pa madhësinë e balenës.

“Kam kontrolluar Julie dhe Liz për t’u siguruar që ishin mirë, por vetëm kur u ktheva në shtëpi dhe pashë fotot që kisha bërë, ku mund të shihni se ishin pikërisht në gojën e balenës, kuptova se çfarë kishte ndodhur”, tha ai.

McSorley thotë se as ajo dhe Cottriel nuk e kuptuan këtë, derisa të tjerë i erdhën në shpëtim.

“Na thoshin “Ishe në gojë, ishe në gojën e balenës!”. tha McSorley. “Por ne nuk kishim asnjë ide në atë kohë. Dhe nuk na goditi vërtet derisa e pamë videon më vonë.”