Drama e dashurisë së Mozartit, zbulohet letra e shkruar në vitin 1782

Një letër me dy faqe e shkruar nga kompozitori në verën e vitit 1782 tregon se Mozart kërkon këshilla nga një mik i ngushtë pas një “keqkuptimi” me vjehrrën e tij të ardhshme.

“Ajo do të dërgojë policinë për të rikthyer të fejuarën e tij me pasoja të rënda për reputacionin e saj. Ai është në një krizë të plotë dhe po i shpreh ndjenjat e tij në një mënyrë krejtësisht të pafiltruar,” shkruan Thomas Wenning, drejtuesi i dorëshkrimeve në Christie’s.

Mozart shkroi shumë letra gjatë jetës së tij, por sipas drejtuesit të ankandit, ishte e rrallë të shihje ndonjë prej tyre në ankand dhe rrallë të merrte këtë “shkallë të depërtimit në karakterin dhe ndjenjat e tij në një moment mjaft të rëndësishëm në jetën e tij”.

Mozart ishte 26 vjeç kur shkroi letrën, pak pasi mbërriti në Vjenë. Ndërsa karriera e tij ishte në rritje pas suksesit të operës së tij të parë të madhe, jeta e tij e dashurisë po “bëhej pak e ndërlikuar” ndërsa ai përgatitej t’i jepte fund martesës së tij të afërt me Konstancën.

Mozart dhe Constanze u martuan menjëherë pas shkrimit të letrës dhe ishin bashkë deri në vdekjen e tij në 1791, kur ai ishte 35 vjeç.

Letra është pjesë e shitjes së Javës Klasike të Christie’s në korrik dhe pritet të arrijë çmimin më të lartë për një letër të Mozartit deri më tani, me një vlerë midis 300,000 dhe 500,000 £.