Donald Trump dhe 3 fëmijët e tij akuzohen për mashtrim

Donald Trump, biznesi i tij familjar dhe tre nga fëmijët e tij të rritur u paditën të mërkurën nga prokurori i përgjithshëm i Nju Jorkut, i cili i akuzoi ata për mbivlerësim të aseteve dhe vlerës neto të ish-presidentit të SHBA-së përmes mashtrimeve ndaj bankave dhe siguruesve.

Prokurorja e Përgjithshme, Letitia James ngriti padinë e saj civile në një gjykatë të shtetit të Nju Jorkut në Manhattan, duke akuzuar Organizatën Trump për “akte të shumta mashtrimi dhe keqinterpretimi” në përgatitjen e pasqyrave financiare nga 2011 deri në 2021.

Ajo tha gjithashtu se Trump, i cili ka përdorur prej kohësh pasurinë e tij neto për të ndriçuar imazhin dhe famën e tij si një biznesmen dhe politikan i suksesshëm, e rriti pasurinë e tij me miliarda dollarë për të ndihmuar kompaninë e tij të marrë kushte të favorshme financiare për transaksionet, duke përfshirë norma më të ulëta interesi dhe sigurime më të lira.

Ankesa prej 214 faqesh përmend gjithashtu fëmijët e rritur të Trump, Donald Trump Jr, Eric Trump dhe Ivanka Trump si të pandehur, si dhe drejtues të kompanisë, përfshirë ish-shefin financiar Allen Weisselberg.

Padia shton problemet e shumta ligjore me të cilat përballet Trump.

Këto përfshijnë një hetim penal në Georgia mbi përpjekjet e tij për të zhbërë zgjedhjet presidenciale të vitit 2020 dhe një hetim federal për trajtimin e të dhënave presidenciale, duke nxitur një kontroll të FBI-së në pronën e Trumpit në Mar-a-Lago më 8 gusht.

Organizata Trump menaxhon hotele, fusha golfi dhe pasuri të tjera të paluajtshme në mbarë botën dhe ishte nën hetim nga James për më shumë se tre vjet.

James, një demokrate, tha se vlerat e 23 aktiviteteve ishin “fryrë me mashtrim” dhe zyra e saj zbuloi më shumë se 200 shembuj të vlerësimeve të gabuara të aseteve.

Këto asete përfshinin prona të tilla si Mar-a-Lago në Florida dhe apartamentin e të Trump në majë të Kullës Trump në Manhattan, tha James. Padia kërkon të rikuperojë të paktën 250 milionë dollarë nga fitimet e padrejta.

“Të pretendosh se ke para që nuk i ke, nuk përbën “artin e marrëveshjes, është arti i vjedhjes”, tha James në një konferencë shtypi, duke ironizuar fjalët e Donald Trump të vitit 1987. Ajo e quajti “befasues” modelin e mashtrimit të përdorur nga Trump dhe organizata e tij.

Trump, në një deklaratë të postuar në Truth Social, e quajti padinë “Një tjetër gjueti shtrigash nga një Prokurori i Përgjithshëm racist”, i cili po ndiqte çështjen për përfitime politike.

James është i zi dhe kandidon për rizgjedhje në nëntor. Trump nuk ka njoftuar nëse do të kandidojë për president në vitin 2024, por ka të ngjarë të jetë një kryesues republikan.

Ndërsa çështja nuk përfshin akuza penale, James tha se Trump ka shkelur në mënyrë të përsëritur disa ligje penale shtetërore, mund të ketë shkelur ligjin penal federal dhe kërkoi nga prokurorët amerikanë dhe Shërbimi i të Ardhurave të Brendshme që të hetojnë.

 

*TiboNews